Agenda
Volg ons
Shared Space
 

Leerlingen Mikado terecht trots op muurschildering

Wat een prachtig resultaat, klonk het toen de muurschildering op VSO Mikado werd onthuld. Op vrijdag 10 november 2017 werd onder het toeziend oog van de burgemeester van de gemeente Gennep, Peter de Koning en Ernst De Vries (voorzitter GESP) de beschilderde wand in de leerlingenkantine wereldkundig gemaakt.

 

 

Door 

 

 

De Nicaraguaanse kunstenaar Tania Gutierrez Cerrato en zes leerlingen – met hulp van leerkrachten en GESP-vrijwilligers – hadden in vijf dagen intensief werken dit kleurrijke meesterwerk voltooid.

 

 

 

 

Het begon eind oktober met de presentatie over Nicaragua en over de duurzame werelddoelen. Ernst de Vries deelde zijn ervaringen van zijn bezoeken aan San Pedro de Lóvago, de zusterstad van Gennep, met de leerlingen van Mikado. SO-VSO Mikado is een zogenaamde cluster 3 school: een school voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs voor Zeer Moeilijk Lerende Kinderen.

 

 

De Vries vertelde later:

 

 

Het was een leuk klein groepje, dat aandachtig bleef luisteren, hoewel de prestentatie net iets te lang was. Daarna zouden ze allen tekeningen maken als voorontwerpen op de muurschildering. Na afloop van mijn uitleg vroeg een meisje of ze iets mocht zeggen. Natuurlijk mocht ze dat. Ze gaf wel aan dat het niet leuk was wat ze wilde zeggen, maar vond toch dat ze het moest doen. Ze vond er niets aan aan mijn uitleg. Op de vraag wat ze dan wel wilde, gaf ze als antwoord: tekenen!

 

 

En dat was precies de bedoeling. De 6 leerlingen gingen aan de slag en schetsten, tekenden en kleurden vellen vol. Later maakte Tania van deze tekeningen één ontwerp en projecteerde dat ontwerp begin van de week op de wand. Na het overtekenen werden de schetsen ingekleurd. Elk kind deed dat op zijn of haar eigen manier vanuit ieders eigen mogelijkheden. Telkens was er een vrijwilliger van GESP als tolk bij. Dat bleek soms overbodig: kunstenaars begrijpen elkaar met kleur en kwast!

 

 

Zie ook:
Nicaraguaanse muurschilderes bezoekt Mikado

 

 

Deze muurschildering is onderdeel van het drieluik Mondiaal Burgerschap, dat de gemeente Gennep en Stichting GESP in het kader van de lokale campagne ‘Stedenband en Global Goals 2030’ uitvoeren. Al eerder was ook Gerard Sonnemans op VSO Mikado. De schrijver vertelde op een interactieve manier het verhaal van Rosa en Sergio. Rosa en Sergio zijn de twee hoofdpersonen uit het boek Het Lot van een geluksvogel. Gerard Sonnemans geeft met dit kinderboek een inkijk in het dagelijkse leven in Nicaragua. Later dit schooljaar komt ook het inleefatelier naar Gennep.

 

 

Dit progamma wordt mede gefinancierd door het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland – Nicaragua (LBSNN), Platforma-CEMR en Europese Unie onder auspiciën van de gemeentelijke VNGi campagne “Gemeente4GlobalGoals”.

 

 

Bron: gespgennep.nl, foto: Gemeente Gennep

 

 

Reacties