Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

volkstuin

Gennep

Lekker tuinieren in je eigen volkstuin?

Veertig jaar geleden is er via een artikel in de Maas en Niersbode overleg geweest tussen wijkraden en buurtverenigingen om te peilen of er behoefte was aan een volkstuin in Gennep. Destijds hebben 26 geïnteresseerde mensen zich opgegeven en op 17 november 1977 is er middels een vergadering een bestuur opgericht. De eerste en belangrijkste taak van het bestuur was het vinden van een perceel grond wat qua ligging en grootte overeenkwam met de doelstelling van het oprichten van een volkstuinencomplex.

 

 

Het bestuur kwam terecht bij Piet Muskes uit Heijen. Hij had een mooi perceel te huur op het Hezeland en na een aantal zaterdagen hard werken op het land werden in het voorjaar de tuintjes verdeeld en ingeplant. Vanaf die tijd werd en met veel enthousiasme gezaaid en gepoot en was het volkstuinencomplex in Gennep een begrip.

 

 

Volkstuin

 

 

Inmiddels is alles veranderd en heeft een moestuin of volkstuin een hele andere functie in onze samenleving.

 

 

Veertig jaar geleden kon je met je gezinnetje best een half jaar groente eten uit je eigen tuin en was dit harde werken een besparing voor je eigen portemonnee. Er werd hoofdzakelijk sla, bonen, kool, aardappelen en prei gezaaid of gepland.

 

 

Nu hebben de tuinen een ander aanzien met veel kruiden en bloemen, maar ook de oppervlakte van de tuintjes is veranderd. De tuinen van ‘vroeger’ waren zo’n 200m2, maar de meeste tuinen nu zijn 100m2.

 

 

Op dit moment zijn er 49 tuinen in ons volkstuinencomplex verhuurd, en is er een kleine wachtlijst voor liefhebbers als het gaat om het huren van een tuin.

 

 

Het perceel heeft een prachtige ligging in het bos, waar het voor iedereen prettig vertoeven is en je tot rust kunt komen onder het genot van de fluitende vogels en lekker tuinieren in je eigen volkstuin!

 

 

Verder hebben we een mooie mix tussen 20 vrouwelijke en 29 mannelijke leden die prettig met elkaar samenwerken.

 

 

Zelf lekker tuinieren?

 

 

Vind je het ook heerlijk om te tuinieren en zelf jouw groente, fruit, kruiden of bloemen te verbouwen? Neem dan voor het verkrijgen van meer informatie over huren of kosten contact op met: Noud van de Vleuten: n.v.d.vleuten@kpnmail.nl of Wil van Dijk: w.van.dijk01@home.nl.

 

 

Bron: Wijkraad Gennep-Zuid

 

 

Verwant

Gennep

Gemeente Gennep, CRA Vastgoed en Dichterbij plannen een groene parkwijk in De Heikant, Gennep-Zuid, met 198 diverse woningen en zorgvoorzieningen, waar iedereen welkom is....

Gemeente Gennep

Ben je toe aan een korte vakantie, maar wil je niet te ver reizen? Of krijg je bezoek en hebben zij nog geen geschikte...

Gemeente Gennep

De dag die je wist dat zou komen is bijna hier: Koningsdag 2023 belooft een onvergetelijke dag te worden in de gemeente Gennep! Met...

Gennep

Op zaterdag 15 april 2023 organiseert Wijkraad Gennep-Zuid een Voorjaarsmarkt op het Norbertplein in Gennep. Tijdens deze markt verkopen wijkgenoten en andere geïnteresseerden speelgoed,...