Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

De Protestantse kerk te Gennep
De Protestantse kerk te Gennep

Gennep

Lezing Antoine Jacobs: Kerkenwerk

Pieter Arts exposeert van 26 mei tot 30 juni schaalmodellen van regionale kerken in Museum Het Petershuis in Gennep. Op 4 juni houdt Antoine Jacobs een lezing over de kerkbouw na 1945 in Noordwest-Europa.

Pieter Arts uit Ottersum exposeert van 26 mei tot 30 juni in Museum Het Petershuis in Gennep. Pieter is keramist en heeft in de loop van enkele jaren tientallen schaalmodellen van kerken en kapellen geboetseerd.

 

Voor deze expositie heeft hij een selectie gemaakt van modellen van diverse kerken uit de regio. Voor belangstellenden opent Museum Het Petershuis voor deze gelegenheid zijn deuren op dinsdag 4 juni van 18.00 tot 19.15 uur.

 

 

Kerkenwerk

 

In het kader van de expositie Kerkenwerk zal de heer Antoine Jacobs een lezing houden over de geschiedenis van de kerken uit de omgeving. In grote lijnen zal de lezing aan de volgende omschrijving voldoen:

 

De laatste bloeiperiode van de kerkbouw in Noordwest-Europa voltrok zich in de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog. Enerzijds moest de oorlogsschade worden gerepareerd, anderzijds zette de bevolkingsgroei aan tot de uitbreiding van dorpen en steden.

 

Kerkgebouwen

 

Afhankelijk van de aanwezige religieuze denominatie(s) werden nieuwbouwwijken voorzien van één of meerdere kerkgebouwen. De spectaculaire opleving in de kerkbouw hield aan tot het midden van de jaren zestig, toen toenemende ontkerkelijking en afnemend kerkbezoek zich stevig lieten voelen. Die stagnatie werd gevolgd door herbestemming van kerkgebouwen en zelfs afbraak.

 

In zijn lezing zoomt Antoine in op deze problematiek in Nederland, België en Duitsland, met bijzondere aandacht voor de beide Limburgen.

 

Antoine Jacobs

 

Antoine Jacobs studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij promoveerde in 2001 aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en was werkzaam onder andere bij het Bisdom Roermond en de Radboud Universiteit Nijmegen.

 

Verwant

Gemeente Gennep

De spanning is eindelijk voorbij. Leerlingen van het Elzendaalcollege, Merletcollege en Metameer kunnen opgelucht ademhalen... Geslaagd? Gefeliciteerd! Stuur je foto naar redactie@Gennep.News!

Gemeente Gennep

Gennep past regels voor borden in de openbare ruimte aan. Reclameborden aan lichtmasten verdwijnen, posterboxen niet. Elke kern krijgt een plek voor aankondigingen. Nieuwe...

Gemeente Gennep

Op 20 juni beslist de Bezirksregierung Düsseldorf over het bijwerken van het Regionalplan, met plannen voor windmolens in het Reichswald. Gennep maakt bezwaar vanwege...

Gemeente Gennep

Na een periode van stilte treedt de PvdA Gennep weer naar buiten met een nieuw afdelingsbestuur. Dit bestuur heeft de opdracht gekregen om samen...