Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Maasheggenlandschap
Herstelproject Maasheggen

Gennep

Lezing Maasheggenlandschap

Het Maasheggenlandschap in Limburg en Brabant, oudste cultuurlandschap van Nederland, wordt gekenmerkt door heggen, weides en oude bomen. Gertjan Sengers en Marius Grutters delen tijdens een avond over het Herstelproject Maasheggen hun kennis.

In het Maasheggenlandschap, gelegen in Limburg en Brabant, vinden we een bijzonder stukje Nederland. Het is het oudste cultuurlandschap van ons land en wordt gekenmerkt door een uitgestrekt gebied van heggen, weides, drinkpoelen en oude knotbomen.

 

Deze prachtige omgeving strekt zich uit langs beide zijden van de Maas, in het Land van Cuijk en in het Limburgse Maasdal.

 

De heggen in Limburg vormen een belangrijk onderdeel van dit landschap, waarbij de Maas als verbindende factor fungeert. Het doel van een speciaal project is om een groot Maasheggengebied aan beide zijden van de Maas te creëren, met als uiteindelijke streven een UNESCO-biosfeerstatus. Dit zou zowel de natuur als de mens ten goede komen.

 

Tijdens een bijzondere avond vertellen Gertjan Sengers en Marius Grutters gezamenlijk over dit unieke landschap.

 

Gertjan Sengers

 

Gertjan belicht het Herstelproject Maasheggen, waarbij hij nauw betrokken is vanuit zijn werk bij de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. Het project herstelt het Maasheggenlandschap aan de oostzijde van de Maas in opdracht van de gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar.

 

Marius Grutters

 

Marius, een specialist en liefhebber van de Maasheggen, neemt het publiek mee aan de hand van een levendige presentatie. Hij bespreekt het ontstaan van de Maasheggen en de bijzondere flora en fauna die er gedijen. Met speciale aandacht voor het heggenvlechten en de rijke diversiteit aan dieren die de heggen hun thuis noemen.

 

Pijlers

 

Het Maasheggengebied rust op drie belangrijke pijlers die nauw met elkaar verweven zijn: cultuurhistorie, natuur en landschap. Dit gebied is door de eeuwen heen gevormd tot een karakteristiek landschap met honderden kilometers heggen die duizenden bloemrijke graslandjes omringen.

 

De lezing op woensdag 22 mei begint om 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar in het clubhuis op de Kampweg 10 in Gennep.

 

UNESCO? Willen wij ook!

 

Verwant

Column

Teleurstelling heerst in de nieuwe column van Dwarsliggert over Gennep's afwezigheid bij het klokkenluiden van Europapa. Het 'Klein' zijn wordt beschouwd als een statement...

Gemeente Gennep

Gennep bereidt een herdenkingsprogramma voor 80 jaar vrijheid voor. Het omvat activiteiten zoals concerten, tentoonstellingen en educatie. Verschillende organisaties werken samen om de evacuatie,...

Gemeente Gennep

Gemeente Gennep overweegt Europapa op stadhuisklok te laten klinken, na initiatief van 3FM-dj Wijnand Speelman om Nederlandse deelnemer Joost Klein te steunen na diskwalificatie...

Gennep

Drie van de vier ooievaarskuikens in Gennep zijn overleden. Het overgebleven kuiken lijkt te kampen met een obstructie veroorzaakt door een braakbal, wat zijn...