Agenda
Volg ons
Shared Space
 

Maak kennis met Jeroen Bosch

Jheronimus Bosch: duivels kunstenaar of kunstenaar van de duivel? Het is een feit dat zijn werk zelfs in de 21ste eeuw nog steeds tot de verbeelding spreekt. In het Gennepse museum Het Petershuis is vanaf 11 november tot en met 9 december de expositie van Adrianus de Bie te zien. Ook hij liet zich inspireren door Jheronimus Bosch.

 

 

De BIE-zondere wereld van Adrianus de Bie

 

 

Alle reden om Willeke Cornelissen-van de Steeg uit te nodigen voor een nadere kennismaking met en verdieping van de werken van de bekendste inwoner van ’s-Hertogenbosch.

 

 

Willeke Cornelissen-van de Steeg schrijft over haar lezing het volgende:

 

 

Jheronimus Bosch (ca. 1450 – 1516) is de meest beroemde Bosschenaar aller tijden. Deze middeleeuwse schilder heeft ons een indrukwekkend oeuvre nagelaten. Zijn blik op de wereld was opvallend, scherp en diepgaand. Bovendien was de beeldtaal die hij daarvoor gebruikte vernieuwend en voor ons, als toeschouwers van eeuwen later, soms volledig onbegrijpelijk. Toch zijn de thema’s die hij gebruikt, hemel, hel, de zeven hoofdzonden, nog altijd intrigerend.

 

 

In 2016 was het 500 jaar geleden dat hij stierf. Een jaar lang was de aandacht voor zijn werk bijna ongekend groot. Aandacht die hij en zijn werk verdienen. Tijdens de lezing maakt u (verder) kennis met deze bijzondere schilder die waarschijnlijk heel zijn leven in ’s-Hertogenbosch woonde. Na een eerste rondgang door zijn stad, met verwijzingen naar de motieven die hij daaruit gebruikte, wordt een aantal van zijn wereldberoemde schilderijen besproken. Allereerst schilderijen met Bijbelse thema’s, zoals de Aanbidding der Koningen.

 

 

Waarin wijkt Bosch af van de bekende verhalen uit de Bijbel? Waarom voegt hij een koning toe? Daarna volgt zijn blik op de mensheid. Wat wil Bosch de toeschouwer duidelijk maken met een kar volgeladen met hooi? Uiteraard zal ook de Tuin der Lusten niet ontbreken. We eindigen bij het Laatste Oordeel en de Hel. Om af te sluiten met een kort gedeelte over het moderne onderzoek en een moderne kunstenaar Adrianus de Bie, wiens werk geïnspireerd is op de schilderijen van Jheronimus Bosch.

 

 

Willeke Cornelissen–van de Steeg

 

 

Willeke Cornelissen–van de Steeg (Oploo, 1979) studeerde geschiedenis en kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Zij studeerde af bij prof. dr. Jos Koldeweij met als onderwerp de wandtapijtencollectie van het Jheronimus Bosch Art Center. Na haar afstuderen werkte zij tot 2013 jarenlang als beleidsmedewerker in het JBAC te ’s-Hertogenbosch. In het Jheronimus Bosch Art Center zijn alle werken (replica’s) te zien.

 

 

De toegangsprijs voor deze lezing bedraagt € 2,50. Reserveren is mogelijk via de site van Biblioplus. De lezing start om 20.00 uur in de Kenniskeuken, inloop vanaf 19.30 uur.

 

 

Reacties