Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Foto

Maria Goretti neemt prijs in ontvangst

Vorig jaar nodigde WeCycle alle basisscholen in Nederland uit om een recyclecampagne te bedenken die mensen enthousiast maakt over het inzamelen van verlichting en kleine elektrische apparaten. Basisschool Maria Goretti uit Gennep was een van de twee grote winnaars!

 

 

https://www.facebook.com/gemeentegennep/posts/1958736870824614

 

 

Vandaag namen de leerlingen hun prijs in ontvangst, in het bijzijn van kersverse wethouder Rob Peperzak. Het winnende idee van Maria Goretti was een ‘afvalmuur’: een klimmuur/speeltoestel waar je alleen in kunt als je een apparaat inlevert. Vervolgens kun je op de muur ontdekken hoe het apparaat wordt gerecycled.

 

 

Fotoverslag door Jan Tomasila van GennepNews:

 

 

https://www.facebook.com/pg/GennepNews/photos/?tab=album&album_id=2107734306136477

 

 

Goed bezig en van harte gefeliciteerd!

 

 

De school krijgt als prijs een make-over van de ‘techniekhoek’ in de vorm van drie Techniek Torens. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen in Nederland.

 

 

Wethouder Rob Peperzak van gemeente Gennep samen met kinderen van basisschool Maria Goretti bij de Techniek Torens die de school krijgt als winnaar van de Wecycle-campagnewedstrijd.

 

 

Afvalmuur

 

 

De school sleepte de prijs binnen met het idee van een ‘afvalmuur’: een klimmuur/speeltoestel waar je alleen in kunt als je een apparaat inlevert. Vervolgens kun je op de muur ontdekken hoe het apparaat wordt gerecycled. Omdat de school binnenkort geheel wordt vernieuwd, wordt de afvalmuur niet gemaakt maar is het campagne-idee vertaald naar de Techniek Torens. Deze brengen techniek en de circulaire economie in de klas. Kinderen krijgen zo mee dat via recycling van bijvoorbeeld elektrisch gereedschap en andere apparaten, weer nieuwe grondstoffen ontstaan.

 

 

Green graffiti

 

Leerlingen van de school kregen naast de prijs een fraai t-shirt en mochten meehelpen om tijdelijke ‘green graffiti’ aan te brengen op het schoolplein. Het verhaal van de afvalmuur zal worden weergegeven op elke inleverdoos die wordt gebruikt bij de landelijke scholen inzamelactie dit najaar.

 

 

Aanbrengen ‘green graffiti’

 

 

Wecycle

 

 

Wecycle is een stichting zonder winstoogmerk die in Nederland de inzameling en recycling van e-waste regelt.

 

 

Dit doen we voor zes producentenorganisaties, waarbij 1.750 producenten en importeurs van elektrische apparaten en energiezuinige lampen zijn aangesloten. De inzameling en recycling organiseren we kostenefficiënt en met een maximaal milieurendement. We hebben 10.000 inzamelpunten in Nederland en werken samen met veel inzamelpartners waaronder gemeenten, winkels, installatiebedrijven, kringloopbedrijven en met vervoerders en verwerkers van e-waste. Zo leveren we dagelijks een bijdrage aan de circulaire economie.

 

 

In de Wecycle Service Centers verbinden zij de circulaire met de sociale economie. Door apparaten te sorteren en demonteren, geven ze mensen die moeilijk meekomen in de reguliere arbeidsmarkt perspectief op een baan en neemt de kwaliteit van recycling toe.

 

 

In 2017 hebben wij 107 miljoen kilo e-waste ingezameld en gerecycled met een nuttige toepassing van 97 procent. Hierdoor is een uitstoot van 345 miljoen kilo CO2 vermeden.

 

 

 

 

Verwant

Milsbeek

In Milsbeek krijgt 't Trefpunt een nieuwe impuls door de overdracht aan de gemeente Gennep, met de vorming van een stichtingsbestuur. Eerder opgelaaide discussie...

Gemeente Gennep

De gemeente Gennep overweegt 't Trefpunt in Milsbeek te kopen voor 750.000 euro, boven de taxatiewaarde, wat leidt tot kritiek op financiële aspecten, vriendjespolitiek...

Regio

Leerlingen van Elzendaalcollege-Metameer in Boxmeer nemen concrete stappen voor duurzaamheid, ontvangen een zilveren onderscheiding van Eco-Schools Nederland en hebben plannen voor verdere milieuvriendelijke initiatieven...

Column

De gemeente Gennep staat onder vuur vanwege financiële verspilling en slechte besluitvorming in het ambitieuze Kind Expertise Centrum (KEC) project, dat nadelige gevolgen heeft...