Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Gennep

Van oorlogsheld tot cultuurjuweel

Welkom in mijn betoverende wereld, waar ik je uitnodig om mee te reizen naar een tijd vol mysteries en verwondering. Ik ben de Martinustoren, een eeuwenoude getuige van de buitengewone geschiedenis van Gennep. Lees mijn verhaal op Gennep.News.

De Martinustoren, gelegen in Gennep, heeft door de eeuwen heen een opmerkelijke geschiedenis gekend. Deze iconische toren, met zijn rijke erfgoed en belangrijke rol in de gemeenschap, vertelt een verhaal dat teruggaat tot meer dan 1200 jaar geleden.

 

Welkom in mijn betoverende wereld, gewaardeerde lezer, waar ik je uitnodig om mee te reizen naar een tijd vol mysteries en verwondering. Ik ben de Martinustoren, een eeuwenoude getuige van de buitengewone geschiedenis van Gennep.

 

Sluit je ogen even en stel je voor dat je teruggaat naar de 8e eeuw, een tijd waarin kastelen en ridders de wereld regeerden, en waarin het landschap gehuld was in legendes en geheimen.

 

Het ontstaan van dit verhaal heeft zijn oorsprong in een houten paalkerkje, geboren uit de visioenen van Sint Willibrordus, een moedige avonturier die landen doorkruiste om het geloof te verspreiden.

 

Op deze plek waar ik nu trots sta, verrees dat kleine kerkje als een toevluchtsoord voor hen die troost vonden in gebed. Ganapja, zo werd het genoemd, een kleine gemeenschap die zich vastklampte aan hun geloof als aan een kostbare schat.

 

Erfenis van eeuwen

 

Terwijl de jaren voorbij vlogen als vluchtige vogels, groeide Ganapja en bloeide Gennep op als een prachtige bloem. Toch bracht de 19e eeuw nieuwe uitdagingen met zich mee.

 

De kerk, ooit warm en uitnodigend, kraakte onder het gewicht van haar groeiende aanhang. Gelovigen stroomden binnen als een stortvloed, tot zelfs onder mijn fundamenten. Het was een tijd van ingrijpende veranderingen en cruciale beslissingen.

 

Dan, in het jaar 1869, op een dag doordrenkt met zonlicht en verwachting, werd mijn voorganger, de oude klokkentoren, met een laatste zucht ter aarde geworpen.

 

Maar uit de puinhopen en stenen herrees ik, de nieuwe Martinustoren, slank en majestueus, reikend tot wel 46 meter hoog!

 

De wind fluisterde legendes in mijn oren en de sterren fonkelden als eeuwige getuigen van mijn wedergeboorte.

 

Gennep rond 1900, met de oude Martinuskerk aan de rechterkant. Links de Gennepermolen. Foto: Gennepnu.nl

 

Overlevende van de oorlog

 

Toen viel de schaduw van de Tweede Wereldoorlog over het land, als een dreigende wolk die alle hoop leek te verduisteren. Mijn muren trilden terwijl granaten hun razernij loslieten, maar ik bleef standvastig staan, als een onverzettelijke wachter van het verleden.

 

Hoewel het kerkschip in 1945 zwaar gehavend was, hield ik fier stand. Mijn klokken werden ontvreemd, maar hun echo bleef naklinken als een oproep tot vrijheid.

 

De Sint Martinuskerk, vermoedelijk ontworpen door Pierre Cuypers, werd in 1945 verwoest. Foto: liberationroute.com

 

Levend erfgoed

 

Na de storm kwam de stilte en begon de wederopbouw. De gemeenschap, vastberaden om mijn geschiedenis levend te houden, kwam in actie. Met de Torenstichting als schild en de inzet van vrijwilligers en gulle donateurs, onderging ik een transformatie.

 

Zo herrees ik in 2010 als het bezoekerscentrum Martinustoren, een magische plek waar geschiedenis tot leven komt.

 

In mijn muren fluisteren de verhalen van moedige ridders, oude legendes en de kracht van menselijke veerkracht. Betreed mijn domein, jonge ontdekkingsreiziger, en laat je betoveren door moderne technologie die mijn verhalen tot leven brengt.

 

Bezoekerscentrum Martinustoren

 

Sta naast me terwijl we door de tijd reizen en gezamenlijk de mysteries van het verleden ontrafelen. Hier sta ik dan, de Martinustoren, als een trouwe bewaker van Gennep’s verleden en als toegangspoort tot avonturen die je nergens anders zult vinden.

 

Laten we samen op pad gaan, terwijl we de golven van de tijd trotseren en de geschiedenis onthullen die mijn stenen hebben bewaard.

 

Vanaf maandag 28 augustus tot en met Open Monumentendag 2023 worden twee bijzondere programma’s, namelijk “De oude Martinustoren gerestaureerd” en “Opening Bezoekerscentrum Martinustoren”, uitgezonden op TVL TV, het televisiekanaal van Maasland en GennepNews.

 

Verwant

Gemeente Gennep

Gennep scoort lager dan het nationale rookgemiddelde, maar ziet een opkomst in tienerrokers en e-sigaretten. Lokale inspanningen en leiders zoals Wethouder Frank Pubben streven...

Milsbeek

Er is een groot bouwproject gepland tussen Heiveld en Langstraat in Milsbeek, met 77 nieuwe woningen. Politieke steun is overwegend positief, maar de SP...

Gennep

De Joodse begraafplaats in Gennep wordt gerestaureerd als onderdeel van het Erfgoed Telt-project, terwijl het een stukje lokale Joodse geschiedenis en cultureel erfgoed behoudt...

Column

Dwarsliggert onthult in zijn nieuwste column op Gennep.News hoe scherpe kritiek een krachtig instrument kan zijn om lezers uit te dagen en een drang...