Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Gennep

Materiaal Maasbuurtspoor naar kenniskeuken

Borden van de Maasbuurtspoorweg (MBS), krantenknipsels, fotomateriaal en documenten over deze vervoersmaatschappij waarmee jarenlang mensen en goederen in de eerste helft van de vorige eeuw tussen Venlo en Nijmegen werden vervoerd. Al dit materiaal inclusief documenten van de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij (NBDS) lag jaren opgeslagen in de woning van de familie Schaffers aan de Heijenseweg 59 in Gennep.

 

 

Door: Frans Thonen

 

 

Met het overlijden van Max, bij oud-Gennepenaren nog wel bekend van de radio-en tv-zaak Schaffers, in 2016 en onlangs de verkoop van de woning hebben zijn kinderen dit materiaal in bruikleen gegeven aan de stichting Page Kimberley-Clark voor gebruik in de kenniskeuken van de Gennepse bibliotheek.

 

 

In de kenniskeuken van de Gennepse bieb staat een grote maquêtte van het spoorwegemplacemenent van de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij (NBDS) en een deel van het centrum van Gennep met de tramlijn van vervoersmaatschappij Maas-buurtspoorweg (MBS). In 1911 is deze vervoersmaatschappij waarvan het hoofdkantoor in de Gennepse Spoorstraat was gevestigd, opgericht en twee jaar later vervoerden de eerste blauwe stoomtrams personen, post en goederen over een speciaal aangelegd spoor tussen Nijmegen en Venlo.

 

 

De vader van Max Schaffers, Andries Schaffers is in 1912 als tweede klerk bij deze vervoersmaatschappij in dienst getreden en heeft zich in 1938 opgewerkt tot directeur van de MBS. Dat verklaart waarom er nog zoveel materiaal over de MBS bij Schaffers te vinden is. De ultieme MBS nazaat is nog een halve bus in de tuin van Schaffers. Deze heeft na wat aanpassingen jaren dienst gedaan als opslagruimte.

 

 

De groei van het aantal bussen in het personenvervoer waarover de MBS toentertijd al een paar beschikte, zorgde er voor dat de toekomst van de trams aan een zijden draadje hing. In 1944 verdwijnt de tramdienst door het oorlogsgeweld uit het straatbeeld en keert na de oorlog vanwege de grote beschadigingen van materieel en spoorbaan niet meer terug. Er volgen nog enkele fusies en in 1949 gaat de MBS op in busmaatschappij de Zuidooster.

 

 

Uitgebreide informatie over de MBS is terug te vinden in het boek dat Rudi Liebrand in 2013 schreef over deze Gennepse vervoersmaatschappij en op de site www.maas-buurtspoorweg.nl.
Het materiaal dat de kinderen van Max Schaffers nu in bruikleen hebben gegeven aan stichting Page – Kimberley-Clark krijgt een plekje in het documentatiecentrum en tijdens exposities in de kenniskeuken van de Gennepse bibliotheek. De borden van de MBS krijgen een vast plekje bij de maquêtte van NBS en NBDS in de kenniskeuken.

 

 

Foto: Jan Wessels heeft onlangs namens Stichting Page- Kimberley-Clark van de kinderen van Max Schaffers het materiaal over de Gennepse Maas-buurtspoorweg in bruikleen gekregen: (vlnr) Gokie, Zwanet, Bert, Hankie en Jan Schaffers. In het midden Jan Wessels.

 

 

Verwant

Gennep

IVN Maas en Niers op zoek naar nieuw bestuurslid, met een oproep voor natuurliefhebbers uit Bergen, Gennep, Mook en Middelaar. De organisatie biedt diverse...

Gennep

Susanne Dimmers deelt haar inspirerende verhaal in Bibliotheek Gennep op 23 mei. Na jaren van epilepsie door een hersentumor, onderging ze ingrijpende operaties. Meer...

Gennep

Nol van Est, een icoon van D66 in Gennep, is op bijna 80-jarige leeftijd overleden. Als grondlegger van de partij in de regio, diende...

Column

De column van Dwarsliggert beschrijft de aanstaande komst van het kunstwerk Colonna op de Kapellenbaan, in navolging van eerdere controversiële kunstwerken zoals Panta en...