Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Priscilla Vermeer-Arts Mikado Gennep

Gennep

Mikado: Politiek spel of kinderbelang?

In de gemeente Gennep lijkt de huisvesting van Speciaal Onderwijs Mikado verstrikt in politieke spelletjes, waarbij het belang van kinderen en ouders soms wordt genegeerd. De discussie draait om inclusief onderwijs, belangen van ouders en de locatie van de school in Gennep-Zuid.

Opinie 
"Kinderbelangen verstrikt in politieke spelletjes: 
de strijd om Speciaal Onderwijs Mikado in Gennep."

 

De raadsvergaderingen in de gemeente Gennep rondom de huisvesting van Speciaal Onderwijs Mikado (SO Mikado) lijken verdacht veel op een goed georkestreerde poppenkast, waarbij de uitkomst al lang van tevoren vaststond.

 

Een schokkend voorbeeld van politieke spelletjes die ten koste gaan van het welzijn van kinderen en ouders. De vergaderingen van 9 en 30 oktober zijn cruciaal, maar de schijn van een doorgestoken kaart was maandagavond al moeilijk te vermijden.

 

Wie regeert, dicteert?

 

De coalitiepartijen in Gennep (CDA, VVD en Elsss) lijken de gemeente te beschouwen als hun persoonlijke speeltuin, waarbij de belangen van kinderen en ouders terzijde worden geschoven ten gunste van politieke agenda’s. De schijn van een voorgekookte uitkomst doet de geloofwaardigheid van het politieke proces geen goed. Wie regeert, dicteert, lijkt het motto.

 

Inclusief onderwijs

 

Het CDA beweerde stellig de visie van inclusief onderwijs te omarmen, maar hun argumentatie klinkt als holle retoriek zonder echte betrokkenheid bij de kinderen die speciaal onderwijs nodig hebben. Ze lijken te vergeten dat het hebben van een geschikte schoolfaciliteit net zo belangrijk is als inclusiviteit. Jacques van Bergen:

 

“Het heeft een deuk opgelopen toen ik de kinderen daar zag en voor mij is huisvesting belangrijker dan het inclusief onderwijs.”

 

Tijdverdrijf

 

Oppositiepartij D66 lijkt te spelen met het begrip tijd. De suggestie om de huidige locatie van SO Mikado te repareren en vervolgens 2,5 jaar te wachten, is in wezen een excuus om een dringende kwestie vooruit te schuiven. Maar dat komt ook neer op doorschuiven naar de volgende termijn: ‘Wie dan leeft, die dan zorgt’.

 

Ouders en de vergeten stem

 

In de discussie werd beweerd dat er naar de ouders zou worden geluisterd, maar de vergadering bood weinig duidelijkheid over hoe de input van ouders daadwerkelijk wordt meegenomen in de besluitvorming. Dit roept vragen op over de mate waarin de gemeente écht bereid is te luisteren naar degenen die het meest betrokken zijn bij dit onderwijs.

 

Gennep-Zuid

 

De druk om SO Mikado op de Stiemensweg in Gennep-Zuid te huisvesten lijkt groter dan ooit, met het argument dat het “tijd” is om actie te ondernemen. Voorstanders van de Stiemensweg beweren dat dit de ideale locatie is voor de school, maar haastige beslissingen kunnen ondoordachte gevolgen hebben.

 

Er is geopperd om de huidige locatie van SO Mikado op te knappen voordat de overstap naar het KEC wordt gemaakt. Ouders staan hier voor open, maar leden van de coalitie lijken dit af te wijzen, zoals Jacques van Bergen (CDA) en wethouder Frank Pubben (ELsss). Is het niet verstandig om opties te overwegen die het minst belastend zijn voor de kinderen?

 

Agenda’s

 

In de Gennepse gemeentepolitiek lijken politieke agenda’s soms prioriteit te krijgen. Tijd is kostbaar, maar het mag nooit ten koste gaan van het welzijn van de meest kwetsbaren in onze samenleving.

 

Column: Luchtkasteel

 

Verwant

Gennep

Leer levensreddende vaardigheden met de EHBO Cursus Acute Zorg in de gemeente Gennep. Met een breed scala aan onderwerpen en praktijkgerichte training, bereidt deze...

Gemeente Gennep

Het Energielandgoed Wells Meer in Bergen ervaart vertraging door vergunningen en netwerkproblemen, wat leidt tot een verlenging van de intentieverklaring door de Gemeente Gennep....

Gemeente Gennep

Stichting INTOS en gemeente Gennep kampen met €350.000 financiële tegenvaller door gestegen loonkosten en incidentele uitgaven. Spoedvergadering ingelast om oplossingen te bespreken, toekomstige begrotingen...

Gennep

Op 18 februari 2024 herdacht Gennep de bevrijding van 79 jaar geleden. Het komende jaar staat in het teken van diverse herdenkingsactiviteiten, verdeeld over...