Agenda
Volg ons
Shared Space
 

Minder leerlingen per basisschoolleraar

In Limburg is het gemiddeld aantal leerlingen per basisschoolleraar in vijf jaar met 5,9 procent gedaald. Dit is een sterkere afname dan het landelijk gemiddelde (-3,2 procent). In Limburg was de afname het sterkst zichtbaar in de gemeente Gennep.

 

 

Leerling-leraarratio

 

 

Dit en meer blijkt uit het onderzoek van online opleidingsinstituut Laudius naar de leerling-leraarratio, op basis van de meest recente DUO-data (klik!). De verhouding tussen het aantal leerlingen per leraar wordt ook wel de leerling-leraarratio genoemd. Volgens de meest recente gegevens geeft een Nederlandse basisschoolleraar les aan gemiddeld 18,1 leerlingen. In Limburg ligt dit gemiddelde iets lager, op 17,9 leerlingen per docent.

 

 

Gemeente Gennep

 

 

Het aantal leerlingen per basisschoolleraar nam hier in Gennep met maar liefst 21,6 procent af. Leraren hebben het het drukst in de gemeente Landgraaf. Hier geven docenten aan gemiddeld 20,1 basisschoolleerlingen les. Docenten in de gemeente Roermond geven aan de minste aantal kinderen les: gemiddeld 14,8.

 

 

In de drie grote steden nam de leerling-leraarratio in dezelfde periode toe, namelijk met 7,1 procent in Amsterdam en 9 procent in Rotterdam. In Den Haag steeg de leerling-leraarratio het sterkst met 9,1 procent.

 

 

Lerarentekort

 

 

Ondanks dat de druk op leraren in het basisonderwijs sinds de piek van 2015 is afgenomen, zal het lerarentekort ook in de toekomst een groot probleem blijven. Voorspeld wordt dat het lerarentekort in het basisonderwijs in de komende jaren zelfs weer zal toenemen. Dit komt, volgens RTL Nieuws, vanwege te weinig sollicitanten en de toename van het aantal gepensioneerde leraren, ondanks de subsidie- en omscholingsregelingen van de overheid.

 

 

Reacties