Agenda
Volg ons
Shared Space
 

Molens horen bij Gennep!

Molens horen bij Nederland, en ook bij Gennep! De wind in de zeilen, de krachtbron om het land droog te houden, hout te zagen of graan te malen. De Molenstichting Gennep zet zich in om de drie beeldbepalende molens in de gemeente als materieel cultureel erfgoed in stand te houden.

 

 

Molenstichting Gennep

 

 

In het midden van de vorige eeuw werd de wind verdrongen door dieselmotoren en elektriciteit. De wieken waren niet meer nodig. De molens kwamen in verval en heel veel werden er afgebroken. Zo ook in de gemeente Gennep. Gelukkig zagen de eigenaren van de molens in Gennep, Ven-Zelderheide en Heijen in dat deze bakens in het landschap behouden moesten worden. Samen met de gemeente richtten zij in 1998 de Molenstichting Gennep op.

 

 

Ganapja voor Molenstichting Gennep

 

 

Monumenten

 

 

De restauratie van de Gerardamolen in Heijen, Rust na Arbeid in Ven-Zelderheide en De Reus in Gennep/Ottersum (foto) werden in vijf jaar tijd voltooid. Voor het behoud van monumenten is het belangrijk dat ze gebruikt worden. Voor molens heb je molenaars nodig. Gelukkig draaien alle molens met veel regelmaat en bezieling door de inzet van deze vrijwilligers. De molenaars repareren kleine gebreken, onderhouden de omgeving en geven rondleidingen.

 

 

Dat alles kost veel geld maar het lukt! Het resultaat is drie prachtige industriële monumenten in Gennep waar toeristen voor stoppen om een foto te maken, waar schoolkinderen komen om te zien waar het meel voor het brood gemalen wordt, waar de mensen in de gemeente Gennep trots op kunnen zijn.

 

 

Kijk (klik!) voor meer informatie op de website van Molenstichting Gennep.

 

 

Reacties