Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Zonlichtheide
Sanatorium Zonlichtheide Gennep

Gennep

Monarch wil Zonlichtheide als Rijksmonument

Als het aan de stichting Monarch ligt gaat de gemeente Gennep zich sterk maken het voormalige sanatorium Zonlichtheide aan de Heijenseweg in Gennep de status van rijksmonument te geven. Dat meldt de Gelderlander maandag. De stichting wil er zo voor zorgen dat het bijzondere gebouw behouden blijft en gerestaureerd kan worden in zijn oorspronkelijke staat.

Als het aan de stichting Monarch ligt gaat de gemeente Gennep zich sterk maken het voormalige sanatorium Zonlichtheide aan de Heijenseweg in Gennep de status van rijksmonument te geven. Dat meldt de Gelderlander maandag. De stichting wil er zo voor zorgen dat het bijzondere gebouw behouden blijft en gerestaureerd kan worden in zijn oorspronkelijke staat.

 

 

Sanatorium Zonlichtheide

 

 

Het voormalige sanatorium staat al jarenlang te verkommeren. Het rieten dak van het Zonlichtheide-gebouw is verwijderd. De ramen zijn afgetimmerd met houten platen.

 

 

Het nazorghuis werd in 1930 gesticht door Dokter Stiemens (naar wie de Stiemensweg genoemd is) als schakel tussen sanatorium en de terugkeer van genezen tuberculosepatiënten in de maatschappij. In de jaren 50 werden sanatoria overbodig, TBC is sindsdien een te genezen ziekte. In 1957 werd (op de naamdag van de Heilige Augustinus) de oprichtingsakte van de Augustinusstichting, tegenwoordig Dichterbij, ondertekend. Hiermee kreeg het leegstaande sanatorium een nieuwe functie.

 

 

Vanaf de jaren 90 zijn de grote etablissementen door Dichterbij vervangen door kleinschalige wooneenheden. In 2006 is een groot deel van de terreinen van de Augustinusstichting gesloten en afgestoten.

 

 

Zonlichtheide, ook bekend als ‘Paviljoen het Juweeltje’ scoorde hoog op de redengevende beschrijving die de Monumentenadviesbureau (MAB) in opdracht van gemeente Gennep maakte. Hierbij wordt er een waarde gegeven aan verschillende kenmerken zoals de bijzondere bouw- en architectuurstijl, de zeldzaamheid en de representatiewaarde van een herkenbare periode van wonen, werken of leven. Het pand heeft echter geen status gekregen omdat Dichterbij niet heeft ingestemd.

 

 

Het hoofdgebouw is als karakteristiek en beeldbepalend bestempeld.

 

 

Stichting Monarch

 

 

Monarch zet zich in voor Monumenten en Archeologie in Gennep (MONumenten en ARCHeologie). Zo was de stichting in het recente verleden onder andere druk met de opgravingen van de Zandpoort, en was een van de initiatiefnemers voor het plaatsen van struikelstenen in Gennep.

 

 

Zie ook:
D66 zelf in actie voor Zonlichtheide
D66 tegen verloedering Sanatorium Zonlichtheide

 

 

Verwant

Gennep

Op 9 mei wordt in Gennep een ceremonie gehouden voor de overhandiging van de tweede druk van een boek over de Jodenvervolging. Het boek,...

Gennep

Op 14 april 2024 ontving Marion Scholten - Van der Vlugt een koninklijke onderscheiding voor haar toewijding aan de Huurdersvereniging Gennep en haar werk...

Gemeente Gennep

De tweede druk van "En toen waren ze weg", over de Holocaust in Gennep, krijgt groen licht dankzij Stichting Monarch en steun van de...

Regio

Ontdek de hernieuwde pracht van Jachtslot Mookerheide tijdens de Open Landgoeddag op 21 april. Na jaren van zorgvuldige restauratie heropent het Rijksmonument haar deuren...