Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Gennep

VIDEO: Monumenten Oeffelt en Gennep eren oorlogshelden

Ze sieren sinds vandaag de oevers van de Maas bij het Brabantse Oeffelt en het Limburgse Gennep. Twee bijzondere monumenten die zijn samengesteld uit panelen van een zogenoemde baileybrug. De gedenktekens vormen een eerbetoon aan de Britse majoor Edwin Hunt en de Nederlandse reserve-luitenant Constant Lambrechtsen van Ritthem. Kijk voor meer informatie en de video op Gennep.News.

Ze sieren sinds vandaag de oevers van de Maas bij het Brabantse Oeffelt en het Limburgse Gennep. Twee bijzondere monumenten die zijn samengesteld uit panelen van een zogenoemde baileybrug. De gedenktekens vormen een eerbetoon aan de Britse majoor Edwin Hunt en de Nederlandse reserve-luitenant Constant Lambrechtsen van Ritthem.

 

 

Lambrechtsen Bridge

 

 

Voor de hoogbejaarde veteraan Edwin Hunt is het een droom die uitgekomen is. Lambrechtsen Bridge is bijzonder omdat het ‘t piece de resistance is van Hunt en Lambrechtsen, gebouwd in februari 1945. Beide mannen waren in het voorjaar van ’45 verantwoordelijk voor de bouw van de langste drijvende baileybrug uit de Tweede Wereldoorlog. Ze ontwierpen de meer dan een kilometer lange overspanning.

 

 

Deze brug verbond Oeffelt met Gennep en gaf 250.000 militairen de doorgang die nodig was om Nederland te bevrijden. Vanuit Brabant konden de Geallieerden dankzij die brug doorstoten richting de Rijn, een sleutelstuk in de corridor van één van de grootste en belangrijkste operaties uit de Tweede Wereldoorlog: het Rijnlandoffensief of Operatie Veritable.

 

 

 

 

Eregast

 

 

Eregast Hunt en de zoon van Constant Lambrechtsen van Ritthem onthulden de monumenten. De inmiddels 102-jarige Hunt voer vanaf de Oeffeltse veerstoep naar de oever van Gennep voor de onthulling aan deze zijde. Onder de genodigden waren vertegenwoordigers van beide gemeenten en Defensie.

 

 

Oorlogshelden even terug in Gennep

 

 

Ook onderdeel van het feestelijke ontvangst is een expositie bij ’t Veerhuis in Oeffelt, die onder andere ingaat op de situatie ter plekke ten tijde van WOII.

 

 

Verwant

Gennep

De eeuwenoude protestantse kerk in Gennep opent haar deuren voor een unieke inkijk in haar historische en culturele erfgoed. Voorzitter Karel Bruinsma benadrukt de...

Gennep

Het Jenaplanonderwijs viert haar 100-jarig bestaan met festiviteiten in het hele land. Metameer in Boxmeer viert trots haar zilveren jubileum met een Meet &...

Gennep

Genneps Vocaal Ensemble bereidt zich voor op een groot(s) concert op 12 mei, na maanden van repetities. Sopraan Fenna Ograjensek en bariton Sef Thissen...

Gennep

Inwoners van Gennep en de ZwembadCoalitie blijven strijden voor behoud van zwembad Pica Mare. Maandelijkse acties gepland na stilte gemeentehuis. Sluiting zou verregaande gevolgen...