Ze sieren sinds vandaag de oevers van de Maas bij het Brabantse Oeffelt en het Limburgse Gennep. Twee bijzondere monumenten die zijn samengesteld uit panelen van een zogenoemde baileybrug. De gedenktekens vormen een eerbetoon aan de Britse majoor Edwin Hunt en de Nederlandse reserve-luitenant Constant Lambrechtsen van Ritthem.
Lambrechtsen Bridge
Voor de hoogbejaarde veteraan Edwin Hunt is het een droom die uitgekomen is. Lambrechtsen Bridge is bijzonder omdat het ‘t piece de resistance is van Hunt en Lambrechtsen, gebouwd in februari 1945. Beide mannen waren in het voorjaar van ’45 verantwoordelijk voor de bouw van de langste drijvende baileybrug uit de Tweede Wereldoorlog. Ze ontwierpen de meer dan een kilometer lange overspanning.
Deze brug verbond Oeffelt met Gennep en gaf 250.000 militairen de doorgang die nodig was om Nederland te bevrijden. Vanuit Brabant konden de Geallieerden dankzij die brug doorstoten richting de Rijn, een sleutelstuk in de corridor van één van de grootste en belangrijkste operaties uit de Tweede Wereldoorlog: het Rijnlandoffensief of Operatie Veritable.
Eregast
Eregast Hunt en de zoon van Constant Lambrechtsen van Ritthem onthulden de monumenten. De inmiddels 102-jarige Hunt voer vanaf de Oeffeltse veerstoep naar de oever van Gennep voor de onthulling aan deze zijde. Onder de genodigden waren vertegenwoordigers van beide gemeenten en Defensie.
Ook onderdeel van het feestelijke ontvangst is een expositie bij ‘t Veerhuis in Oeffelt, die onder andere ingaat op de situatie ter plekke ten tijde van WOII.