Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Sterrenkind Gerard Sonnemans Karline Linsen

Gennep

Nieuw kinderboek: Sterrenkind

Deze week verschijnt het kinderboek Sterrenkind van Gerard Sonnemans. Weer een boek over de holocaust? Jazeker. Die verschrikkingen blijven een belangrijk ijkpunt voor ons geweten, voor onze beschaving. Dat kan niet vaak genoeg verteld worden. Meer informatie op Gennep.News.

Deze week verschijnt het kinderboek Sterrenkind van Gerard Sonnemans. Weer een boek over de holocaust? Jazeker. Die verschrikkingen blijven een belangrijk ijkpunt voor ons geweten, voor onze beschaving. Dat kan niet vaak genoeg verteld worden. Zeker omdat nog lang niet alle verhalen verteld zijn.

 

 

Kinderboekenweek: nieuw Genneps historisch kinderboek!
Meer info: https://gennep.news/nieuws/gennep/nieuw-kinderboek-sterrenkind/

Geplaatst door Gennep News op Woensdag 7 oktober 2020

Op woensdag 7 oktober overhandigden kinderboekenschrijver Gerard Sonnemans en illustratrice Karine Linsen, tijdens de Kinderboekenweek, het boek Sterrenkind aan wethouder Rob Janssen.

 

 

Gerard Sonnemans en Karline Linsen

 

 

De historie ligt in Gennep voor het oprapen, er is door de eeuwen heen enorm veel gebeurd. De gemeente vindt het belangrijk dat jong en oud kennis kan nemen van die rijkdom aan geschiedenis. Daarom is Gerard Sonnemans gevraagd elk jaar een van de meest aansprekende verhalen op te schrijven in een kinderboek. De reeks boeken wordt geïllustreerd door de Gennepse illustrator Karline Linsen. Sterrenkind is het tweede boek dat verschijnt in de reeks kinderboeken over de geschiedenis van Gennep.

 

 

Deze week verschijnt ‘Sterrenkind’ van Gerard Sonnemans.
Weer een boek over de holocaust? Jazeker. Die verschrikkingen…

Geplaatst door Coöperatieve Uitgeverij Menuet op Zondag 4 oktober 2020

 

 

Selly Andriesse

 

 

Sterrenkind gaat over de Joodse Selly Andriesse, een Genneps meisje dat aan de Markt woonde. Er kon dit jaar, met 75 jaar bevrijding, geen ander thema gekozen worden dan Gennep in de Tweede Wereldoorlog.

 

 

De kleine Joodse gemeenschappen in de voornamelijk katholieke stadjes en dorpen in het zuiden van ons land leidden een ander leven dan de Joden in de grote steden. Hier gingen zij niet op in de anonimiteit. Hier konden zij zich moeilijk in een afgesloten bubbel terugtrekken. En omgekeerd gold hier dat hun buren zich makkelijker openstelden voor de weinige anders gelovigen in hun woonplaats. De contacten waren doorgaans open, gemoedelijk.

 

 

En kinderen? Die zijn nog wijzer dan hun ouders. Zij kijken niet naar de verschillen, maar naar wat hen bindt. Leeftijd, interesses, vriendschap.

 

 

Dat is precies hoe Selly moet zijn opgegroeid. Gerard heeft geprobeerd te doorgronden hoe zij haar laatste levensjaren vulde. Niet met angst voor onderdrukking, maar zorgeloos levend van dag op dag. Zoekend naar nieuwe avonturen. En veerkrachtig over tegenslagen heen stappend.

 

 

Verdieping

 

 

Het boek behandelt een heftig onderwerp, dat vraagt om verdieping. Thuis met je ouders of samen in je klas. Op visitgennep.nl/kinderboeken vind je drie powerpoints met vragen die betrekking hebben op het verleden én het heden. In één daarvan zijn bewegende beelden van Selly te zien op de dag dat ze afscheid nam van de plaats waar ze geboren is. Twee maanden later werd ze vergast in Sobibor.

 

 

Verwant

Gennep

Op het Vrijheidsplein in Gennep is een Anne Frankboom geplant ter vervanging van de zieke Vrijheidsboom, met deelname van leerlingen en wethouder Frank Pubben,...

Gennep

Tijdens zijn Open Podium neemt Gerard Sonnemans het publiek mee op een reis naar een duurzamere en eerlijkere toekomst. Hij begint met het benoemen...

Ottersum

Rob Janssen, voormalig SP-politicus en -wethouder in de gemeente Gennep, heeft zijn debuut als schrijver gemaakt met het boek Marions Melodie. Het verhaal, dat...

Gennep

Boekenschrijver en verhalenverteller Gerard Sonnemans geeft in de Kinderboekenweek, op zaterdagmiddag 8 oktober 2022 om 13.00 uur, bij de Tourist Info Gennep in het...