Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Station Gennep Duits Lijntje

Gennep

Nieuw museumstuk Petershuis

De Leut Express blijft niet alleen een treinreis, maar is nu ook een permanente herinnering aan Gennep’s bijdrage aan de spoorweggeschiedenis. Meer informatie op Gennep.News.

De Leut Express. Het klinkt als een nieuw overheerlijk Genneps likeurtje voor bij de koffie! Het was in 1972 de laatste treinreis die op het spoortraject tussen het Brabantse Boxtel en het Duitse Wesel gemaakt werd.

 

 

De Leut Express

 

 

De Leut Express is naast de laatste treinreis ook een uniek moment in de geschiedenis van Gennep. In 1972 werden passagiers verrast met een bijzonder aandenken: een kaars.

 

 

Een van de gelukkige ontvangers van deze kaars was de toenmalige burgemeester Stuy van de gemeente Oeffelt. Dit bijzondere collectorsitem, met een doorsnee van twaalf centimeter en versierd met halteplaatsen, narrenkappen en de tekst Leut Express, is nu een erfstuk van zijn dochter Jos Nijman-Stuy. Aan de Maas- en Niersbode laat ze weten:

 

 

Nu ik sinds enige tijd in Gennep woon, heb ik het Museum Het Petershuis ontdekt. Het is een mooie plek om deze kaars te tonen aan het publiek.

 

 

Het Petershuis is de perfecte plek om deze kaars tentoon te stellen en te herinneren aan Gennep’s rijke spoorwegverleden. Tot de jaren ’60 was Gennep namelijk een belangrijke halteplaats op de spoorlijn Londen-Sint Petersburg.

 

 

Thea Holla uit Gennep bezit ook een prachtige herinnering aan De Leut Express in de vorm van het originele ritkaartje

 

 

De kaars zal een mooie aanvulling zijn op de herinneringen aan dit verleden, die worden bewaard op de bovenste etage van het museum, aldus voorzitter Anke Sonnemans. De Leut Express blijft niet alleen een treinreis, maar is nu ook een permanente herinnering aan Gennep’s bijdrage aan de spoorweggeschiedenis.

 

 

 

 

Foto: museumhetpetershuis.nl

 

 

Verwant

Regio

In Oeffelt vond afgelopen zondag het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten plaats. Het evenement trok veel bezoekers, waaronder kinderen die met hun (groot)ouders waren gekomen...

Gennep

Het voorjaar staat voor de deur en dat betekent dat het Kunstfestival in Gennep er weer aankomt. SumMmertime zorgt van mei tot en met...

Gennep

Mieke Koenen exposeert haar werk van 12 februari tot en met 26 maart 2023 in Museum het Petershuis in Gennep. De expositie is geopend...

Gennep

Het werk van de unieke Nijmeegse kunstenaar Jurriën Dibbets (1945-2016) is tijdelijk te bewonderen in een kleine expositie in de Kenniskeuken van de bibliotheek...