Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Nieuwjaar winnen is verbinden

Een oude traditie nieuw leven inblazen. Dat is wat Wijkraad Gennep-Zuid gaat doen. Samen met kindercentrum Madelief en basisschool De Ratel gaat de Wijkraad actie ondernemen inzake het Nieuwjaar winnen, na de inbreng van buurtbewoners.

 

 

Door: Gerri van GennepNews

 

 

Nieuwjaar winnen, wat is dat eigenlijk?

 

 

Het is een oude traditie die zijn gelijkenis vindt in verschillende culturen. Hoewel ze inhoudelijk in handelen afwijken, zijn de overeenkomsten, het doel, gelijk.

 

 

In Schotland kent men het First Footing, de eerste voet over de drempel van hun geliefde familie en vrienden in het nieuwe jaar. De bezoeker gaat direct na middernacht naar familie en vrienden en biedt hen een kooltje, een zoet koekje, zout, een broodje en een glaasje whisky aan. De wens is een warm huis, goed eten en een whiskey om te proosten. Daarmee heeft de bezoeker het nieuwe jaar gewonnen, heeft iets goeds gedaan en zal warm onthaald worden.

 

 

In delen van Nederland werd, en wordt nog steeds, op Nieuwsjaarsdag door kinderen langs de deur gegaan om Nieuwjaar te winnen. Het winnen staat voor; de eerste zijn die de ander een goed nieuw jaar toewenst. Daarvoor kregen de kinderen als dank een lekkernij. De lekkernijen werden verzameld in een katoenen tas die om de nek gedragen werd. De tas werd in het verleden traditioneel gemaakt van een wafeldoek, wat voorheen een katoenen luier was..

 

 

De kinderen gingen alle deuren af, niet alleen familieleden of vrienden. Tegelijkertijd riepen bewoners elkaar een goed Nieuwjaar toe en zo ontstonden er allerlei gezellige gesprekjes en kennismakingen in de straten. In het verleden was het gebruikelijk voor de kinderen om pas rond te gaan na afloop van de Hoogmis. Tegenwoordig is het gebruikelijk om vanaf 10.00 uur te starten.

 

 

Nieuwjaar winnen is niet schooien, Nieuwjaar winnen is verbinden.

 

 

Deze traditie zien we ook in onze eigen omgeving zoals in Heijen, Siebengewald, en ook in Gennep-Zuid, beter bekend als de Gennepse Hei. Deze wijk omvat 1750 huishoudens, totale inwonertal van 4500 mensen. De traditie lijkt echter te verdwijnen en daarop is de Wijkraad Gennep-Zuid in actie gekomen nadat buurtbewoners hen hierover opmerkzaam hadden gemaakt.

 

 

Hierbij worden ook kindercentrum Madelief en basisschool De Ratel betrokken. Zij steunen het behoud om deze mooie traditie. De Wijkraad heeft de tassen bekostigd en zijn gratis te verkrijgen via info@wijkraadgennep-zuid.nl. De kinderen kunnen hun tas zelf opsieren met tekeningen en hun naam erop schrijven. Tevens zijn er kleurplaten te verkrijgen die voor het raam gehangen kunnen worden om kenbaar te maken dat men niet alleen thuis is om lekkernijen uit te delen, maar ook om te laten zien dat men de traditie volop steunt.

 

 

Ga naar www.wijkraadgennep-zuid.nl of naar de Facebook pagina van Wijkraad Gennep-Zuid voor meer informatie.

 

 

Reacties