Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Ontbijten met de burgermeester

In het kader van het Nationaal Schoolontbijt organiseerde de gemeente Gennep donderdagochtend 8 november in de raadzaal van Gennep wederom het Burgemeestersontbijt.

 

 

Door: Anieta Janssen, foto’s: Jan Tomasila

 

 

Het Nationaal Schoolontbijt geeft op veel scholen aandacht aan het belang van ontbijten voor je aan je dag begint. Het is de brandstof voor de start, maar ook de reactor voor je eetgedrag voor de rest van de dag.

 

 

Nog steeds niet alle kinderen ontbijten elke dag én gezond. In Gennep wordt dat goede voorbeeld zelfs in de raadzaal op het stadhuis gegeven. Marijke Hendrickx, ambtenaar onderwijs is enthousiast:

 

 

Dit is de leukste dag van het jaar.

 

 

https://www.facebook.com/pg/GennepNews/photos/?tab=album&album_id=2234869593422947

 

 

Het Burgemeestersontbijt is meer dan ontbijten: broodje kaas, glaasje melk of water en een krentenbol of ander fruit, het gezonde begin van de dag. Het is ook de ultieme poging om de baas van de gemeente Gennep te ondervragen.

 

 

Van zes basisscholen en een speciaal onderwijsschool in de gemeente Gennep waren er afgevaardigden. Als volleerde raadsleden bedienden ze hun microfoons en stelden verrassende vragen aan hun burgemeester tussen het ontbijt door. Burgemeester Peter de Koning stelt de eerste vragen:

 

 

Wie ontbijt er elke dag voor school en wie heeft er al ontbeten voor deze bijeenkomst?

 

 

Nou, verschillende vingers en antwoorden. Hijzelf bekent kleur, heeft al een klein beetje gegeten om deze dag te beginnen. Het goede voorbeeld dus.

 

 

Maar dan: ‘wat is je lievelingskleur?’

 

 

Ergens tussen blauw en groen.

 

 

Turkoois is de tevreden constatering van het panel.

 

 

Houdt u van spruitjes of wat is uw lievelingseten?

 

 

Blijkt spinazie te zijn, maar ook Italiaans. Als het maar gezond is. Wat is uw favoriete band? Antwoord: Pink Floyd.

 

 

Maar wat vindt u van Marco Borsato?

 

 

Nadat beweegcoach Ans de genodigden tijdens het aan tafel zitten in beweging heeft weten zien te krijgen, komt er nog meer los:

 

 

Waarom is de ziekenwagen niet meer in Gennep? Gaat dat niet te lang duren voor hulp?

 

 

Waarom gaan we niet meer schoolzwemmen? De burgemeester vindt dat laatste geen taak voor school, maar
aan de ouders zelf.

 

 

Vragen over het KEC, ook belangrijk voor deze kinderen, beantwoordt de burgemeester met dat het gebouw niet zo belangrijk is, maar wel de visie op onderwijs.

 

 

Juffen en meesters weten dat het beste.

 

 

Kinderen willen ook graag weten wat de burgemeester nu zo de hele dag doet. Lang vergaderen en dat vindt hij weleens vervelend. Dan merkt hij dat hij eigenlijk heel ongeduldig is, zegt hij zelf.

 

 

Nog een opmerkelijke vraag is ‘Wat is er leuk aan uw baan?’

 

 

Een burgemeester gaat over veiligheid, politie, ambulance, brandweer in zijn gemeente. Hij mag samen met zijn echtgenote naar 60jarige huwelijksfeesten. En hij mag anderen laten zien hoe goed het wonen en recreëren in zijn gemeente is.

 

 

Daar hebben de deelnemers van dit Nationaal Schoolontbijt wel zin in.

 

 

Hoe word je burgemeester?

 

 

Gewoon door je school af te maken, ervaring opdoen als wethouder en solliciteren, een brief schrijven.

 

 

Vertelt Peter de Koning. Deze kinderen zijn daar nog niet helemaal aan toe, maar zien kansen: ‘Waarom is er geen kinderraad?’ Ze blijken betrokken en op de hoogte te zijn. Van het belang van ontbijten en staatskunde.

 

 

Reacties