Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Gennep

Ooievaarkuikens in Gennep!

De lente heeft Gennep in haar greep en er is groot nieuws: de ooievaars op het prachtige stadhuis hebben kleintjes! Het hele stadje bruist van opwinding nu de ooievaarsfamilie is uitgebreid met een paar schattige kuikens. Meer informatie op Gennep.News.

De lente heeft Gennep in haar greep en er is groot nieuws: de ooievaars op het prachtige stadhuis hebben kleintjes! Het hele stadje bruist van opwinding nu de ooievaarsfamilie is uitgebreid met een paar schattige kuikens. Het is een ware traktatie voor zowel de lokale bevolking als bezoekers van buitenaf.

 

Via de website Visit Gennep kun je live meegenieten van dit prachtige tafereel. Je ziet pa ooievaar, met zijn herkenbare aluminium ring om zijn rechterpoot, al sinds 2008 trots op zijn nest zitten. En sinds vorig jaar heeft hij gezelschap van een nieuwe ma ooievaar, die je kunt herkennen aan haar elegante zwarte ring.

 

Hoewel de afgelopen twee jaar de kuikens het niet hebben overleefd, is er dit jaar reden tot optimisme. De natuur kan soms onvoorspelbaar zijn, maar Gennep heeft er alles aan gedaan om de ooievaars een warm welkom te bieden. Het nabijgelegen waterrijke natuurgebied zorgt voor voldoende voedsel, en dat is een belangrijke factor voor het welzijn van de kuikens.

 

Al twintig jaar lang vullen de klapperende vleugels van de ooievaars de lucht rondom het historische stadhuis met vrolijke deuntjes. Het nest bevindt zich hoog bovenop het gebouw, wat een prachtig uitzicht biedt voor de ooievaars en de toeschouwers. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de ooievaars steeds langer in Gennep verblijven en zelfs besloten hebben om hier de winter door te brengen. In het voorjaar begint het broedseizoen, en gemiddeld vliegen er drie jonge ooievaars uit.

 

Een bijzonder moment vindt plaats wanneer de kuikens ongeveer vier weken oud zijn. Onder toeziend oog van veel belangstellenden worden de kleintjes voorzien van een ring, zodat ze altijd te traceren zijn. Het is een symbolisch gebaar dat aangeeft dat de ooievaars van Gennep deel uitmaken van een groter geheel en een belangrijke rol spelen in het behoud van deze prachtige vogelsoort.

 

Verwant

Gemeente Gennep

De gemeenten Mook en Middelaar en Gennep willen eerlijk OV: gratis busvervoer voor hun inwoners, net als in de rest van Limburg. Wethouders Holger...

Gennep

Amber uit Gennep is zwaargewond na een ongeval in de Algarve. Ze moet van Portugal naar het Radboud ziekenhuis in Nijmegen, maar de kosten...

Gemeente Gennep

Het onderzoek van Lexnova en MKB-Nederland toont aan dat Gennep voldoende scoort op MKB-vriendelijkheid, maar er is ruimte voor verbetering. De gemeente heeft een...

Gennep

Een historisch pand in de Brugstraat, waar ooit textielzaak Supertex zat, is getransformeerd tot een modern appartementencomplex. Schepers Inc. heeft de ontwikkeling en verhuur...