Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

ooievaars Gennep Erik Spikmans

Gemeente Gennep

Ooievaars slachtoffers van 5G-straling?

Zorgen over de mogelijke negatieve impact van 5G-straling op de plaatselijke ooievaarspopulatie steken de kop op in gemeente Gennep. Een groep inwoners vermoedt dat een nabijgelegen 5G-antenne-installatie op de stadskerk mogelijk verband houdt met de recente sterfte onder de jonge ooievaars.

Zorgen over de mogelijke negatieve impact van 5G-straling op de plaatselijke ooievaarspopulatie steken de kop op in gemeente Gennep. Een groep inwoners, onder leiding van Sonja Jilisen uit Ottersum, vermoedt dat een nabijgelegen 5G-antenne-installatie op de Martinustoren mogelijk verband houdt met de recente sterfte onder de jonge ooievaars.

 

5G-antennes zenden signalen uit die snelle internetverbindingen mogelijk maken voor telefoons en andere apparaten. Maar ondanks de lokale bezorgdheid is er geen wetenschappelijk bewijs dat dit verband ondersteunt.

 

Volgens de meeste wetenschappelijke onderzoeken liggen de stralingsniveaus van 5G-antennes ver onder de veiligheidsnormen vastgesteld door gezondheidsorganisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP).

 

Er is geen overtuigend bewijs dat blootstelling aan deze niveaus van elektromagnetische straling schadelijke effecten heeft op mensen of dieren.

 

Voorzorgsprincipe

 

Jilisen en haar collega’s van de Belangengroep Stralingsarm Maasduinen zijn echter voorstander van het voorzorgsprincipe. Zij stellen dat ondanks het gebrek aan volledig wetenschappelijk bewijs, er mogelijk preventieve maatregelen genomen moeten worden in het geval van mogelijke ernstige of onomkeerbare schade.

 

De groep maakt zich zorgen over het effect van straling, niet alleen op mensen, maar ook op het bredere ecosysteem, waaronder amfibieën, vogels, vleermuizen, planten en bomen.

 

Ondanks deze bezorgdheid wordt deze hypothese niet unaniem ondersteund door experts. Ooievaarsdeskundige Leo Daanen wijst op het recente natte voorjaar als een mogelijke oorzaak voor de sterfte onder de jonge ooievaars, aangezien kuikens in het nabijgelegen Ven-Zelderheide hebben overleefd.

 

Verder onderzoek is nodig om een definitieve uitspraak te doen over de mogelijke impact van 5G-straling op het ecosysteem. Tot die tijd is het van groot belang dat beleidsmakers en het publiek nauwkeurig en objectief worden geïnformeerd over de huidige stand van zaken.

 

Verwant

Gemeente Gennep

Gennep kampt met financiële uitdagingen door verminderde steun van de regering. Wethouder Janine van Hulsteijn legt uit dat er jaarlijks tussen de 2,5 en...

Milsbeek

Op 22 mei 2024 begon het schoorsteenonderzoek bij de voormalige steenfabriek in Milsbeek, uitgevoerd door Lob van Gennep. Het onderzoek richt zich op trillingsgevoeligheid...

Gennep

Pieter Arts exposeert van 26 mei tot 30 juni schaalmodellen van regionale kerken in Museum Het Petershuis in Gennep. Op 4 juni houdt Antoine...

Gemeente Gennep

Gennep bereidt een herdenkingsprogramma voor 80 jaar vrijheid voor. Het omvat activiteiten zoals concerten, tentoonstellingen en educatie. Verschillende organisaties werken samen om de evacuatie,...