Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Gennep

Open Kerkendag 2023

Dit jaar staat de Open Kerkendag (Tweede Pinksterdag, 29 mei) in het teken van de fascinerende wereld binnen de kerkmuren. Je kent vast de imposante torenspitsen en karakteristieke kerken in Nederland, maar weet je wat er zich allemaal afspeelt achter die stenen gevels? Kijk snel op Gennep.News.

Dit jaar staat de Open Kerkendag (Tweede Pinksterdag, 29 mei) in het teken van de fascinerende wereld binnen de kerkmuren. Je kent vast de imposante torenspitsen en karakteristieke kerken in Nederland, maar weet je wat er zich allemaal afspeelt achter die stenen gevels?

 

Deze kerken herbergen namelijk een schat aan kunst en erfgoed. Wil je een glimp opvangen van al dit prachtigs en het zelf ervaren? Dan nodigt de Open Kerkendag je uit: stap binnen en laat je verwonderen door de eeuwenoude schoonheid, terwijl je geniet van allerlei leuke activiteiten.

 

Protestantse Kerk

 

In Gennep krijg je tijdens de Open Kerkendag de kans om de schatten van de lokale kerken te ontdekken. Neem bijvoorbeeld de Protestantse Kerk, een monumentaal gebouw uit 1663, waarschijnlijk ontworpen door architect Pieter Post.

 

Deze kerk bevindt zich op de Markt 3, midden in het historische centrum van Gennep, en is een echte eyecatcher. Zodra je binnenstapt, word je betoverd door de prachtige originele plavuizenvloer, waarop je nog steeds de aanduidingen van graven kunt zien. Het is bijzonder om te bedenken dat hier mensen hun laatste rustplaats hebben gevonden.

 

Binnen in de kerk zul je je verbazen over de mooie details. Het gewelfde plafond en de oude tegelvloer uit de 17e eeuw geven de kerk een authentieke sfeer. Een van de bijzondere kenmerken is de houten preekstoel die al sinds 1663 in de kerk staat.

 

Het is alsof je teruggaat in de tijd terwijl je de kerk verkent.

 

Een absoluut hoogtepunt in de Protestantse Kerk is het imposante praalgraf, dat stamt uit 1712 en zich onder de preekstoel bevindt. Ook valt gelijk de oude kaarsenkroon uit 1671 op. Deze prachtige kroon hangt hoog boven je hoofd en verspreidt een warme gloed, wat een nostalgisch gevoel geeft.

 

In de klokkentoren hangen twee klokken met een rijke geschiedenis. Ze zijn gegoten door de beroemde klokkengieter Alexis Julien uit Lotharingen in 1695. Deze klokken getuigen niet alleen van het vakmanschap van die tijd, maar ook van de voorouderlijke afkomst van de klokkengietersfamilies Petit en Fritzen.

 

De landelijke Open Kerkendag biedt jou de perfecte gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van de Nederlandse kerken en te ontdekken wat er schuilgaat achter die prachtige gevels. Het is een dag om te genieten van de rijkdom aan kunst en erfgoed die deze kerken te bieden hebben. Zet daarom 29 mei alvast in je agenda!

 

Verwant

Gennep

Op een terras in Gennep ontmoette Gerri van GennepNews Puck, een geslaagde studente met grote dromen. Terwijl veel tieners influencer willen worden, kiest zij...

Gennep

Gennep staat klaar voor de Fietsbelevingsdag op 7 juli. Met nieuwe digitale functies en routes door de stad, belooft het een dag vol plezier...

Gemeente Gennep

In de gemeente Gennep gaat het minder florissant met de zonnepanelenmarkt dan elders in Nederland, allemaal door gedoe met regelingen. Ondanks een recordhoeveelheid opgewekte...

Gennep

Spoorwegromantiek: Museum Het Petershuis krijgt steun van Paul Janssen en Sjang Noy, die een boek uitbrengen waarvan de opbrengst naar het museum gaat. Twee...