Tijdens Open Monumentendag, in het weekend van 9 en 10 september 2017 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt, of om mee te doen aan een eenmalige activiteit. Ook de gemeente Gennep doet mee. Het landelijke thema is dit jaar Boeren, burgers en buitenlui.
Het is een thema dat het historische stadje en de omliggende kerkdorpen op het lijf geschreven staat. Op 13 verschillende locaties kun je genieten van rondleidingen, demonstraties, films en exposities.
Open monumentendag in de gemeente Gennep
Gennep
- Bezoekerscentrum Martinustoren, permanente expositie Einde WOII (Fototentoonstelling historie kerk en bezoekerscentrum)
- Stadhuis Gennep, Filmhuis: Einde van WOII – Duitslijntje (Film met rondleiding. Kleine expo Martinusgilde)
- Protestantse Kerk, Op de vlucht in de 16e eeuw
- Museum Het Petershuis, Duits Lijntje en Romeinse vondsten
- Wandelingen en rondleidingen met gidsen
Heijen
- Kasteel Het Huis Heyen met poorttoren en ateilier van beeldhouwer Peter Roovers.
Milsbeek
- De Jacobsladder, expositie boerenleven
- Stonehands
- Pottenbakkerijk de Olde Kruyk, met gastexposant Toon Peters
Ottersum
- Gelegen in het Niersdal
- Monumentaal Raadhuisplein
- Parochiekerk en kerkhof
- Logement de Reiziger, tevens films over de geschiedenis van Ottersum
Ven-Zelderheide
- Smederijmuseum de Smees
Download hier het routeboekje van de Open Monumentedag in Gennep.
Boeren, Burgers en Buitenlui
Van oudsher lagen de dorpen Milsbeek, Ottersum, Ven-Zelderheide, Heijen en de stad Gennep in de Heerlijkheid Gennep.
Elk van deze woonkernen had en heeft een eigen identiteit, die door de historie is gevormd en waarop het thema “Boeren, burgers en buitenlui” heel toepasselijk is.
Gennep (stadsrechten omstreeks 1275), gelegen aan de Niers, werd omringd door stadsmuren en grachten. De inwoners van de stad, burgers, hadden plichten en konden rekenen op bescherming van de stad. Boeren en buitenlui woonden onbeschermd op het platteland.
Ottersum was een welvarend boerendorp met grote boerderijen, een fraai dorpsplein met Raadhuis, kerk, pastorie en kerkhof. Milsbeek aan de Maas ligt op arme zandgrond en herbergde kleine boertjes en pottenbakkers.
De laatsten vestigden zich al in de 17e eeuw in Milsbeek en gaven het dorp bekendheid. Heijen, ten zuiden van Gennep, aan de Maas werd gedomineerd door de Heren van Heijen die in kasteel Het Huis Heyen woonden. De huidige kasteelheer is nog steeds de beschermheer van het Schuttersgilde. In 1973 werden de kerkdorpen Milsbeek, Ottersum, Heijen en Ven-Zelderheide bestuurlijk aan de gemeente Gennep toegevoegd.
Tijdens de Open Monumentendagen is er volop gelegenheid de verschillen en de karakteristieke eigenschappen van de diverse woonkernen te beleven.
Open monumentendag
Open Monumentendag is een van de grootste Nederlandse culturele evenementen. In het hele land zetten tienduizenden vrijwilligers zich actief in voor het behoud van hun monumenten. En ook in vijftig landen in Europa viert men in september het culturele erfgoed.
Zie ook:
– ROTONDE TUSSEN MILSBEEK EN OTTERSUM KRIJGT INFORMATIEBORD
Bronnen: openmonumentendag.nl en liefdevoorlimburg.nl, foto: Gennep van boven
