Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Mächtig und Stark in Museum Het Petershuis
Mächtig und Stark in Museum Het Petershuis

Gennep

Opening Mächtig und Stark

Duik in de fascinerende wereld van historische kaarten en vestingwerken langs de Rijn, Maas en Niers in de tentoonstelling Mächtig und Stark in Museum Het Petershuis, nog te zien tot 1 september. Meer informatie op Gennep.News.

Op zaterdagmiddag 6 juli was Museum Het Petershuis in Gennep het bruisende middelpunt van de opening van de (wissel)tentoonstelling Mächtig und Stark.

 

Een groot publiek verzamelde zich om een eerste blik te werpen op deze historische expo, die belooft bezoekers mee te nemen op een reis door de tijd langs de rivieren Rijn, Maas en Niers.

 

Mächtig und Stark

 

Voorzitter Anke Sonnemans trapte af met een warm welkom aan de aanwezigen, gevolgd door dr. Wolfgang Löhr, voorzitter van Stichting Historie Peel-Maas-Niersgebied, die het belang van deze unieke tentoonstelling benadrukte.

 

Gennep’s geschiedenis herleeft

 

Historische Kaarten

 

De tentoonstelling draait om historische kaarten die het verhaal vertellen van verdedigingswerken langs de genoemde rivieren. Van middeleeuwse kastelen tot de complexe vestingwerken van de vroegmoderne tijd, elke kaart biedt een inkijkje in de evolutie van stedelijke verdediging.

 

Stedelijke Ontwikkeling

 

Innovaties zoals bastions, citadellen en grachten hebben niet alleen de verdediging van steden getransformeerd. Maar ook hun stedelijke structuur gevormd tot wat we vandaag de dag zien. De tentoonstelling onthult zeldzame vestingplannen die deze ontwikkeling illustreren en werpt een nieuw licht op de gemeenschappelijke geschiedenis aan weerszijden van de Maas.

 

In de expositie vind je bijzondere stukken uit de kaartencollectie van Tiberius Bodel Nijenhuis. Een echte blikvanger is de originele pentekening van het raadhuis van Gennep door Jan de Beijer uit 1742. Ook zijn er tal van objecten uit particuliere collecties toegevoegd speciaal voor de Gennepse tentoonstelling.

 

Een van de hoogtepunten van de expositie is de kopergravure die prins Frederik Hendrik toont. Deze gravure illustreert de strategische rol van Gennep in de 80-jarige oorlog. Frederik Hendrik, bijgenaamd de Stedendwinger, speelde een cruciale rol in de bevrijding van de stad.

 

De tentoonstelling is nog te bewonderen in Museum Het Petershuis tot zondag 1 september.

 

Foto: museumhetpetershuis.nl

 

Verwant

Gemeente Gennep

Het Maasheggen-project in Noord-Limburg vordert goed. Er is een nieuwe projectleider, vergunningen worden aangevraagd en er zijn al kilometers heggen aangelegd. Ondanks enkele vertragingen...

Gemeente Gennep

De gemeente Gennep onderzoekt mogelijkheden voor een Islamitische begraafplaats met eeuwigdurende grafrust, maar stelt momenteel geen actieve stappen in die richting. Andere gemeenten hebben...

Gemeente Gennep

Dit artikel op Gennep.News belicht de impact van gemeentelijke riooloverstorten op de waterkwaliteit in Gennep, in het licht van Europese richtlijnen. Het benoemt tevens...

Gennep

In zorgcentrum Norbertushof in Gennep heerst fietskoorts. Bewoners doen fanatiek mee aan de Tour de Norbertushof, fietsen dagelijks en werken aan hun conditie. De...