Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Gennep

Opinie: Lekker stoken, of toch liever niet?

Een onschuldig windmolentje is verboden, maar verstikkende rook die door buren niet kan worden ontweken, hangt regelmatig tussen onze huizen. Lees het opiniestuk van de werkgroep Gennep Houtrookvrij op Gennep.News.

Vreemd, maar waar. Je zou verwachten dat schone energie op alle mogelijke manieren gepromoot wordt, maar de werkelijkheid is in Gennep en vele andere gemeenten helaas anders. Het is de wereld op z’n kop. Een onschuldig windmolentje is verboden, maar verstikkende rook die door buren niet kan worden ontweken, hangt regelmatig tussen onze huizen.

 

 

“Maar ik stook schoon droog hout en stook op de Zwitserse methode,” hoor ik een kacheleigenaar zeggen. “Dan is het toch geen probleem?” Was het maar zo!

 

 

Ook in dat geval komen er (ultra)fijnstof, benzeen en Polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs) vrij. Stuk voor stuk stofjes die gezondheidsschade kan veroorzaken of zelfs kankerverwekkend zijn.

 

 

Een gemiddelde houtkachel stoot zelfs evenveel fijnstof uit als ongeveer 25 vrachtwagens!

 

 

Deze regelgeving stamt nog uit de tijd toen we dachten dat roken nog gezond was, dus dan zou je verwachten dat houtkachels inmiddels ook al wel een halt zou zijn toegeroepen. Maar vreemd genoeg is dat nog steeds niet gebeurd. Natuurlijk is het fijn om die heerlijke stralingswarmte van een kachel te voelen, iets waar de belanghebbende kachelbranche graag aan refereert zonder de
schadelijk rook te noemen.

 

 

Stoken het nieuwe roken?

 

 

Premier Rutte zei in april dit jaar tijdens een persconferentie over coronamaatregelen:

 

 

De vrijheid van de een mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander.

 

 

En dit is precies waar het om gaat. Voor een houtkachel zijn zelfs prima alternatieven, maar voor degene die de rook ongevraagd moet inademen niet.

 

 

Wil je reageren? Dat kan via gennephoutrookvrij@gmail.com.

 

 

Verwant