Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Gennepermolen Martinustoren Gennep Erik Spikmans

Gennep

Opinie: Tijdbom onder erfgoed

Hebben jullie het gehoord? De oude brandweerkazerne moet ook plat. Het erfgoed en de Gennepse horizon zijn in gevaar! Als we niet oppassen is er straks weinig meer over van de cultuurhistorische identiteit van deze gemeente. Lees het gehele artikel op Gennep.News.

Hebben jullie het gehoord? De oude brandweerkazerne moet ook plat. Het erfgoed en de Gennepse horizon zijn in gevaar! Als we niet oppassen is er straks weinig meer over van de cultuurhistorische identiteit van deze gemeente.

 

 

De toeristische website Visit Gennep beschrijft een omgeving die rust en ruimte uitstraalt. Waar klein het toverwoord voor groots zou zijn:

 

 

Welkom in een wereld die er al eeuwenlang ligt.

 

 

Maar hoe lang nog? Al geruime tijd zijn we, letterlijk én figuurlijk, onze sporen aan het wissen.

 

 

Herbestemmen

 

 

Waar gemeenten in heel Nederland (en in de rest van Europa en de wereld) aan het herbestemmen zijn geslagen timmert Gennep niet echt aan de weg als het om behoud van erfgoed gaat. Financiering en regelgeving blijken grote struikelblokken, evenals het gebrek aan inspiratie, visie, lef, geduld en idealisme.

 

 

Geplaatst door Mirso Bajramovic op Zaterdag 5 december 2020

 

 

Wat was het toch mooi geweest als bijvoorbeeld die herkenbare schoorsteen er nog zou staan, maar van papierfabriek de Page zijn alleen nog wat straatnamen over. De recent gerenoveerde villa doet nog een klein beetje denken aan de Moutfabriek, maar het appartementencomplex dat er nu staat zou de naam Aurora niet eens mogen dragen.

 

 

De komst van het Kind Expertise Centrum (KEC) heeft al veel kapot gemaakt, en daar komt straks waarschijnlijk de sloop van het prachtige schoolgebouw Maria Goretti bij.

 

 

Picardie 62 gaat eraan

 

 

Sanatorium Zonlichtheide heeft, met heel veel tegenzin van het college, de monumentale status gekregen. Maar gezien de staat van het gebouw is het toch slechts een kwestie van tijd totdat het instort. Om het proces te versnellen is het rieten dak alvast weggehaald, zo kan de natuur lekker haar gang gaan.

 

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Gennep News (@gennepnews)

 

 

De brandweerkazerne in Gennep en de steenfabriek in Milsbeek moeten plaatsmaken voor luxe woningen die voor de gemiddelde Gennepenaar onbetaalbaar zijn.

 

 

Ga nou eens uit van wat je al hebt!

 

 

Heeft het in de wijde regio gewaardeerde poppodium Roepaen, waar volgens de toeristische website van de gemeente “bekende artiesten Ottersum toevoegen aan hun rijtje Amsterdam, London, New York door hun optreden in de magische kapel”, een toekomst? En gaan we De Grens, De Brem, De Groote Heeze en de binnenhaven straks samenvoegen tot “Industrieterrein Heijen”?

 

 

Tijdbom

 

 

Hoe langer we wachten, hoe meer er afbrokkelt. Al het cultureel erfgoed lijkt in Gennep gebouwd op een tijdbom. Retorische vraag: Willen we onze uitstraling, net als bijvoorbeeld Grave, Naarden of Ravenstein behouden? Of staan we liever in het rijtje treurtips met Lelystad, Beverwijk en Heerlen?

 

 

Het geven van nieuwe bestemmingen aan bestaande gebouwen, of zelfs hele terreinen, is de oplossing voor het behoud van ons culturele erfgoed. Pure noodzaak want herbestemmen moet, willen we niet alleen onze culturele maar ook maatschappelijke waarden behouden en onze grondstoffen koesteren.

 

 

Misschien moeten we een baksteenfabriek openen, waar karakteristieke Gennepse bakstenen worden gebakken. Dan houden we in ieder geval iets van het lokale karakter in stand.

 

 

Verwant

Heijen

In Heijen onderzoekt de politie de dood van een 1-jarig jongetje. De oorzaak blijft vooralsnog onduidelijk, terwijl het onderzoek voortduurt. Meer informatie op Gennep.News.

Gemeente Gennep

Ontdek tijdens de online informatieavond in Gennep de meest effectieve energiebesparende maatregelen voor diverse woningtypen. Kostenbesparing, comfortabel wonen en een gezondere leefomgeving staan centraal....

Gennep

Zes minderjarige jongens zijn in Gennep gearresteerd voor een vermeende straatroof, waarbij een minderjarige slachtoffer werd van geweld en van zijn fiets werd beroofd....

Gennep

Leer levensreddende vaardigheden met de EHBO Cursus Acute Zorg in de gemeente Gennep. Met een breed scala aan onderwerpen en praktijkgerichte training, bereidt deze...