Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Onder Moeders Paraplu
Onder Moeders Paraplu

Gennep

Opinie: Van de regen in de drup

In Gennep is er controverse rondom het kunstwerk Onder Moeders Paraplu vanwege de artistieke waarde en de kosten van 30.000 euro. Het stadsbestuur negeert het advies van de adviescommissie beeldende kunst en cultuurhistorie, wat leidt tot verdeeldheid binnen de gemeenschap.

In Gennep zijn ze weer eens bezig met een kunstwerk. Alsof er niets anders te doen is. Het kunstwerk staat er nog niet eens en er is al trammelant. Onder Moeders Paraplu, een ode aan twee lokale kopstukken, ligt onder vuur vanwege zijn artistieke gehalte en de controverses omtrent financiering en plaatsing.

 

Onder Moeders Paraplu

 

De maker van het kunstwerk is Mirjam Jansen uit Milsbeek. Ze heeft haar sporen verdiend in keramiek en brons. Met een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch staat ze bekend om haar obsessie met puurheid en balans.

 

Het werk is een eerbetoon aan Johannes Wierts, de componist van het geliefde kinderliedje Onder Moeders Paraplu, en Wiel van Dinter, een auteur met een litanie aan boeken over de geschiedenis van Gennep.

 

Johannes Wierts

 

Wierts, geboren in Gennep als zoon van de herbergier Wierts van Logement Wierts (nu Hotel de Kroon), componeerde meer dan 170 werken en schreef de muziek voor het beroemde lied, met tekst van Anna Sutorius.

 

Wiertshof: Ode aan Johannes Wierts

 

Wiel van Dinter

 

Van Dinter, voormalig geschiedenisleraar en onderwijsinspecteur, heeft met zijn publicaties een onschatbare bijdrage geleverd aan het cultureel erfgoed van Gennep.

 

Gedoe

 

Het kunstwerk, met twee kinderen onder een paraplu op een stapel boeken, weerspiegelt een simpele interpretatie van de opdracht. De reacties in de gemeenschap variëren van steunbetuigingen tot gefronsde wenkbrauwen over de prioriteiten van de gemeente.

 

Het stadsbestuur van Gennep verdedigt echter krampachtig het ontwerp, als een tastbare herinnering aan het lokale erfgoed, ondanks de verdeelde mening in de gemeenschap.

 

Middelen

 

De gemeente heeft flink wat geld vrijgemaakt voor dit project, 30.000 euro om precies te zijn. Het grootste deel komt uit de gemeentekas. Dit heeft echter geleid tot verdeeldheid, met felle kritiek van de adviescommissie beeldende kunst en cultuurhistorie, die het kunstwerk als ‘artistiek gezien ondermaats’ bestempelde.

 

Miskend

 

Opvallend is de minachting van de adviescommissie door het stadsbestuur van Gennep. Ondanks hun advies om het schetsontwerp af te keuren vanwege artistieke tekortkomingen, houden de autoriteiten koppig vast aan het ontwerp. Dat zorgt voor nog meer onrust.

 

Onder Moeders Paraplu is niet alleen voer voor artistieke discussie, het werpt ook licht op bredere kwesties zoals gemeentelijke financiering en de rol van kunst in de lokale gemeenschap.

 

Onder Moeders Paraplu

Onder Moeders Paraplu van Mirjam Jansen

 

Twee voor de prijs van één

 

De keuze om het eerbetoon te delen tussen Wierts en Van Dinter werpt vragen op over de keuzes en prioriteiten van de gemeente Gennep. Het suggereert dat er wellicht andere figuren zijn die ook een dergelijk eerbetoon verdienen.

 

Het lijkt erop dat de gemeente Gennep niet al te veel moeite heeft gedaan om afzonderlijke eerbetuigingen voor beide personen te organiseren. Een typisch geval van ’twee vliegen in één klap’, waarbij kosten en moeite worden bespaard.

 

Overdaad

 

Terwijl Wierts al in 1944 het tijdelijke voor het eeuwige verwisselde, kreeg Wiel van Dinter recentelijk nog hoog bezoek van gouverneur Emile Roemer, burgemeester Hans Teunissen en wethouder Frank Pubben.

 

Met een oeuvre van maar liefst 45 boeken, voornamelijk over de geschiedenis van Gennep, heeft Wiel een onmiskenbare bijdrage geleverd aan ons cultureel erfgoed. Dat staat buiten kijf.

 

Toch is het intrigerend om te overpeinzen wat de samengevoegde hulde aan Wierts en Van Dinter betekent.

 

Het delen van een kunstwerk tussen twee verschillende personen roept de vraag op of het eerbetoon recht doet aan de individuele verdiensten van beide heren. Hoewel het op het eerste gezicht efficiënt lijkt om twee vliegen in één klap te slaan, zou je je kunnen afvragen of hiermee recht wordt gedaan aan de unieke bijdragen van Wierts en Van Dinter.

 

Van Dinter moet zijn eerbetoon delen met iemand waar hij helemaal los van staat. Wierts krijgt zelfs twee eerbetuigingen! Ook dat werpt een kritisch licht op de keuzes en prioriteiten van de gemeente Gennep.

 

Overdaad of gebrek?

 

Terwijl Gennep Wierts eert met zowel een straatnaam (Wiershof) als een kunstwerk, kun je jezelf afvragen of dit een teken is van creatieve armoede of dat de gemeente simpelweg geen verdere geschiedenis heeft om te eren.

 

Het lijkt erop dat het gebrek aan waardering voor deskundig advies heeft geleid tot deze situatie van geklungel. De gemeente Gennep heeft een adviescommissie voor een reden, en als zelfs zij worden genegeerd, dan is het duidelijk dat er iets grondig misgaat.

 

Ondermaats

 

Het genegeerde advies van de commissie heeft niet alleen een kunstwerk voortgebracht dat door velen als ‘artistiek gezien ondermaats’ wordt beschouwd, maar het heeft ook het vertrouwen van de Gennepse gemeenschap in het bestuur verder aangetast.

 

Het wordt hoog tijd dat het stadsbestuur van Gennep eens gaat luisteren naar de experts die ze zelf hebben ingeschakeld. Serieus rekening houden met hun aanbevelingen is niet alleen een kwestie van fatsoen, maar een noodzaak om te voorkomen dat gedoe over kunstwerken en de bijbehorende controverse een eeuwigdurend thema blijven in de gemeente.

 

Kunst, wat moeten we ermee?

 

Verwant

Gemeente Gennep

Na een periode van stilte treedt de PvdA Gennep weer naar buiten met een nieuw afdelingsbestuur. Dit bestuur heeft de opdracht gekregen om samen...

Heijen

De gemeente Gennep biedt de Paardenwei in Heijen tijdelijk ter pacht aan voor begrazing van vee. Geïnteresseerden kunnen zich tot 2 juli 2024 aanmelden...

Gemeente Gennep

Op 1 januari 2024 had 30,6% van de woningen in Gennep energielabel A. Slechts 6,2% had energielabel F of G. Gemiddeld heeft een woning...

Gennep

Gennep staat klaar voor de Fietsbelevingsdag op 7 juli. Met nieuwe digitale functies en routes door de stad, belooft het een dag vol plezier...