Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Geneeswijze

Gennep

‘Oude’ geneeskunde op het platteland

Koorts en Honger, geneeskunde op het platteland in de afgelopen eeuwen, zo luidt de titel van de tweede lezing op donderdag 16 maart in het kader van 400 jaar Stadhuis Gennep. Spreker is oud-Gennepenaar en voormalig arts-radioloog Hans van den Broek. Hij vertelt op onderhoudende wijze hoe onze voorouders de geneeskunde hebben meegemaakt en aan den lijve ondervonden.

 

 

 

 

Zijn belangrijkste bevinding is dat de meeste ziektes en sterfgevallen te wijten waren aan infectieziektes en slechte of onvoldoende voeding. Van den Broek vertelt over lazarij, vierdedaagse ziekte, rode loop en de clapoiren of Venusziekte na damesbezoek, besmettelijke ziektes die in Nederland allang verdwenen zijn.

En wat te denken van de gevolgen van slecht voedsel zoals scheurbuik en engelse ziekte? Hij gaat in op vele gangbare behandelmethodes zoals het aderlaten en het aanzetten van bloedzuigers.

 

 

 

 

Ook de invloed van de occulte sympatische methode, de vele religieuze handelingen, het in evenwicht brengen van lichaamssappen en het gebruik van magische getallen in de bestrijding van ziektes worden door de voormalige arts toegelicht.

 

 

Verder bespreekt hij wetenswaardigheden over de dorpse chirurgijn-barbier en de positie van de ‘stadse’ universitaire medicine doctor.

 

 

De lezing op donderdag 16 maart in de raadzaal van het 400 jaar oude stadhuis begint om 20.00 uur. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Om teleurstelling te voorkomen is reserveren noodzakelijk via m.leideritz@planet.nl of tel. 0485-512530. De zaal is om 19.30 uur open.

 

 

Auteur: Frans Thonen

 

 

Verwant

Gennep

Geert de Vries geeft op 30 november een lezing bij IVN Maas en Niers over het Lob van Gennep-project, waarbij dijkversterking wordt gecombineerd met...

Gennep

Op donderdag 31 augustus organiseren Paul Klinkenberg en Paul Thissen een boeiende lezing die een licht werpt op de turbulente periode vanaf de geallieerde...

Gennep

Op donderdag 13 juli zal BiblioPlus een lezing organiseren over het leven en werk van Peter Roovers, een beeldhouwer die bekend staat om zijn...

Gennep

Op donderdag 25 mei deelt Albrecht Bouwman zijn verhaal over Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) in de bibliotheek van Gennep. Bouwman heeft zelf ervaren wat...