Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Gennep

Oude spoorlijn vol nieuwe verrassingen

Ter gelegenheid van het Erfgoedfestival Over Grenzen organiseert het Gennepse Museum Het Petershuis op drie middagen in de maanden juni en juli een begeleide fietstocht langs het tracé van de voormalige spoorlijn die in Gennep bekend staat als Het Duitse Lijntje.

 

 

Voorafgaande aan de fietstocht krijgen de deelnemers in het museum uitleg over de geschiedenis en het belang voor Gennep van deze verbinding. Gennep was eind 19de – begin 20ste eeuw het middelpunt van deze internationale spoorlijn. Het hoofdkantoor, de werkplaats en remise en het grensstation waren hier gevestigd.

 

 

De railverbinding nam het slaperige stadje mee in de vaart der volkeren. Meer dan een derde deel van de bevolking verdiende er zijn brood door.

 

 

https://www.facebook.com/pg/GennepNews/photos/?tab=album&album_id=2097103800532861

 

 

Beleef het Duitse lijntje

 

 

De spoorlijn is al bijna een halve eeuw geleden opgeheven, maar er zijn nog tal van stille getuigen van deze geschiedenis. Te beginnen dus met een uitgebreide expositie in Museum Het Petershuis. Op de fietstocht Beleef het Duitse lijntje nemen twee vertellers de deelnemers mee vanaf Museum Het Petershuis langs de meest markante herinneringen aan de oude spoorlijn – tot over de Duitse grens.

 

 

Onderweg maakt de groep een aantal stops waar in geuren en kleuren verhalen over de geschiedenis én de toekomst van het Duitse lijntje verteld worden.

 

 

Dit evenement wordt uitgevoerd door de Stichting Mosaïque en is bedoeld voor iedereen die van natuur en lokale geschiedenis houdt en in staat is ongeveer 15 kilometer te fietsen. Bij voldoende belangstelling kan er ook een Duitstalige fietstocht ondernomen worden. De tochten worden gehouden op zaterdag 9 en zondag 17 juni en woensdag 11 juli. Er kan worden gestart om 12.30 of om 15.00 uur. De tocht duurt ongeveer 2 uur.

 

 

De kosten zijn €2,50 per persoon. Deelnemers dienen zich vooraf aan te melden via museumhetpetershuis.nl.

 

 

Verwant

Gennep

Pieter Arts exposeert van 26 mei tot 30 juni schaalmodellen van regionale kerken in Museum Het Petershuis in Gennep. Op 4 juni houdt Antoine...

Gemeente Gennep

Gennep bereidt een herdenkingsprogramma voor 80 jaar vrijheid voor. Het omvat activiteiten zoals concerten, tentoonstellingen en educatie. Verschillende organisaties werken samen om de evacuatie,...

Gennep

In museum Het Petershuis tonen architect Wim Kol en kunstenaar Gonda van der Zwaag een boeiende expositie tot 20 mei. Kol pleit voor een...

Gennep

Museum Het Petershuis in Gennep eert het Duits lijntje met een betoverende expositie tot 9 februari '24. Bezoekers kunnen zich onderdompelen in de rijke...