Ondanks het vuurwerkverbod is er tijdens de jaarwisseling toch behoorlijk wat afgestoken. Uit het hele gemeente komen berichten dat er veel is geknald, maar wel veel minder dan in andere jaren.
Minder vuurwerkslachtoffers
Voor zover bekend hebben zich geen grote incidenten voorgedaan. In het Maasziekenhuis in Beugen werden rond de overgang van het oude in het nieuwe jaar geen vuurwerkslachtoffers of mensen met een alcoholvergiftiging binnengebracht.
Landelijk zijn er deze jaarwisseling sowieso minder mensen met vuurwerkletsel naar de spoedeisende hulp gekomen, zegt de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen. Voorzitter Annemarie van der Velden:
We hadden het er ook niet bij kunnen hebben.
Vuurwerkverbod
Het afsteken van vuurwerk in gemeente Gennep was al verboden. Het kabinet besloot daarna ook vuurwerk deze jaarwisseling te verbieden, om te voorkomen dat hulpdiensten die door corona al heel druk zijn, overbelast raken.
De steun voor een vuurwerkverbod lijkt na de relatief rustige jaarwisseling te groeien. Voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord en burgemeester van Venlo Antoin Scholten is voorstander van een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. Hij schaart zich achter de voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls. Op basis van hoe oud en nieuw is verlopen, vindt Bruls het tijd dat ieder jaar zo’n verbod moet gelden.
Vier op de vijf Limburgers is ook voorstander van een vuurwerkverbod tijdens oud en nieuw. Zo blijkt uit een peiling van LocalFocus, in samenwerking met KiesKompas.
Door het #coronavirus is de werkdruk in de ziekenhuizen hoog. Het afsteken van #vuurwerk tijdens de jaarwisseling zorgt ieder jaar voor extra drukte in de zorg. Tijdens komende jaarwisseling mag er daarom geen vuurwerk worden verkocht en afgestoken ⚠. 👉 https://t.co/7iKfYjPzXo pic.twitter.com/5vzkDkIeXH
— Gemeente Gennep (@GemeenteGennep) December 28, 2020