Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Paarse Vrijdag Elzendaalcollege-Metameer Gennep
Paarse Vrijdag Elzendaalcollege-Metameer Gennep

Gennep

Paarse Vrijdag

Elzendaalcollege-Metameer omarmt diversiteit met een paarse gloed tijdens Paarse Vrijdag 2023, waarin de focus breder is dan alleen seksuele en genderdiversiteit. Initiatieven, waaronder een ‘Progress trap’ en een ondersteunend filmpje in Gennep, onderstrepen de boodschap van inclusie en een veilige schoolomgeving voor iedereen.

Deze week markeert een kleurrijke revolutie op Elzendaalcollege-Metameer, want het is de week van diversiteit op deze scholen. Vrijdag neemt het paarse vuur de scholen over, ter ere van Paarse Vrijdag. Een dag die het startschot geeft om te laten zien dat niemand mag worden gepest of uitgesloten om wie ze werkelijk zijn.

 

Paarse Vrijdag

 

Paarse Vrijdag reikt verder dan een simpele kleurkeuze. Het is een krachtig statement dat stelt dat elke leerling het recht heeft om zichzelf te zijn, zonder angst voor pesterijen of uitsluiting. Elzendaalcollege-Metameer zet hiermee in op een positieve benadering van diversiteit, met de nadruk op seksuele en genderdiversiteit.

 

Onderzoeken bevestigen dat deze aanpak niet alleen de veiligheid vergroot, maar ook het welzijn van de leerlingen bevordert en hen beter leert omgaan met de schaduwzijden van anders zijn.

 

Diversiteit

 

Diversiteit is meer dan slechts een enkel facet van identiteit, en dat erkent men op Elzendaalcollege-Metameer. Gedurende het hele jaar richten leerlingen en docenten hun aandacht op verschillende vormen van diversiteit en veiligheid. In Boxmeer nemen leerlingen het initiatief met diverse bijeenkomsten gedurende het jaar. Docente Roos Versteegh benadrukt:

 

“Dit jaar breiden we op Paarse Vrijdag onze focus uit naar diversiteit in bredere zin, inclusief religieuze en culturele diversiteit. Een cruciale zet, gezien de uitdagingen waarmee islamitische leerlingen momenteel geconfronteerd worden op het gebied van veiligheid.”

 

Zichtbaarheid

 

Paarse Vrijdag is een initiatief van COC Nederland, en de Gender and Sexuality Alliances (GSA’s) grijpen deze dag aan om hun aanwezigheid te laten gelden. In Stevensbeek gaan ze zelfs een stap verder door een ‘Progress trap’ te onthullen, waarmee ze niet alleen kleur aan het gebouw geven, maar ook benadrukken dat de GSA er is voor iedereen.

 

In Gennep heeft de inspanning van docenten en leerlingen geresulteerd in een krachtig filmpje waarin de boodschap luid en duidelijk is: ze staan achter iedereen, ongeacht hun ware zelf. De school heeft ook verschillende diversiteitsquizzen door het hele gebouw verspreid, en op vrijdag worden paarse bandjes uitgedeeld als symbool van eenheid en saamhorigheid. Kortom, Elzendaalcollege-Metameer straalt in het paars en omarmt diversiteit met open armen.

 

 

Verwant

Gemeente Gennep

Gemeenteraadslid Joy Hillebrand van RoodGroen Lokaal heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gennep over de implementatie van een nieuw basisdienstverleningspakket voor schuldhulpverlening....

Gemeente Gennep

Gennep kampt met financiële uitdagingen door verminderde steun van de regering. Wethouder Janine van Hulsteijn legt uit dat er jaarlijks tussen de 2,5 en...

Regio

Leerlingen van Elzendaalcollege-Metameer exposeren eindexamenwerk in De Weijer, Boxmeer, van 28 mei tot 11 juni. Thema "IN ACTIE!" inspireert een mix van meer dan...

Gemeente Gennep

Op 21 mei 2024 ging de campagne IkSwitch.nu van start in Gennep, met wethouder Frank Pubben en Leontien van Moorsel die het startschot gaven....