Agenda
Volg ons
Shared Space
 

Parque Ecológico Jo Opsteegh

Park in San Pedro vernoemd naar Jo Opsteegh

 

 

Door Yvonne van Driel

 

 

Tijdens het werkbezoek aan Nicaragua werd op 15 mei het ‘Parque Ecológico Jo Opsteegh’ geopend. Hoewel het park nog niet helemaal af is, besloot de gemeenteraad van San Pedro eind april unaniem om het park naar Jo Opsteegh te vernoemen. Bijzonder was dat resten van Jo Opsteegh hier een laatste rustplaats vonden en een boom ter nagedachtenis aan de medeoprichter van GESP aangeplant werd als het begin van een park vol groen.

 

 

Op verzoek van de familie van de op 4 januari jl. overleden Jo Opsteegh namen twee bestuursleden van GESP een urn mee om ook de mensen in San Pedro de gelegenheid te geven afscheid te nemen van don Jo. Dat hij in de zusterstad van Gennep geliefd was, bleek uit de woorden van Henry van Eldijk, die bij de opening aanwezig was.

 

 

Iedereen die we spraken vroeg naar Jo en was begaan met zijn heengaan. En ze waren blij verrast toen we vertelden dat Jo een plekje in het park zou krijgen. Je zag dat het hen goed deed om Jo voor altijd in San Pedro te hebben.

 

 

Jo Opsteegh

 

 

Hoewel de aanleg van het park nog volop gaande is, werd deze wel met alle egards geopend. Daarbij ontbrak zelfs de priester niet die Jo de laatste eer betoonde. De huidige burgemeester Ramon Gonzalez gaf aan dat Jo waarschijnlijk meer van San Pedro wist dan menig burgemeester of raadslid:

 

 

En overal waren zijn inspanningen zichtbaar.

 

 

De voormalige directeur van de middelbare school en stadshistoricus René Matus sprak de volgende woorden:

 

 

Jo is synoniem met solidariteit.

 

 

Ook een blind meisje dat dagelijks het rehabilitatiecentrum Johana Miranda bezoekt, sprak voor de vele aanwezigen. Dat ze dat wat eng vond, was geen reden om het niet te doen. Want zo vertelde een begeleidster:

 

 

Don Jo verdiende het.

 

 

Zowel het bestuur van GESP als de familie is vereerd met dit bijzondere gebaar van de inwoners van San Pedro.

 

 

 

 

Zie ook:
Jo Opsteegh overleden

 

 

Reacties