Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Wind en water
Petershuis

Gennep

Petershuis eert Het Duits lijntje

Museum Het Petershuis in Gennep eert het Duits lijntje met een betoverende expositie tot 9 februari ’24. Bezoekers kunnen zich onderdompelen in de rijke treingeschiedenis, inclusief historische treinen.

Een ode aan de tijd waarin treinen nog symfonieën van avontuur zongen, en stations doordrongen waren van de geur van mogelijkheden.

 

Van 16 december tot en met 9 februari 2024 opent museum Het Petershuis haar deuren voor een betoverende reis door het verleden, met Het Duits lijntje als de stralende ster aan het Gennepse firmament.

 

Het museum, als een vergeten schatkamer ontwaakt, heeft de tweede verdieping omgetoverd tot een tijdmachine. Hier, te midden van nostalgische flarden en digitale wonderen, herleeft de geschiedenis van de Noord Brabants Duitsche Spoorweg (NBDS).

 

“Een bezoek is meer dan de moeite waard,” beloven ze, en in dit geval is dat een understatement. Zelfs de jongsten onder ons kunnen zich verliezen in de magie van een tijdperk waarin treinen nog dromen op wielen waren.

 

Op meer dan 30 panelen dansen woorden en beelden een elegante wals van herinneringen. Gennep, destijds het kloppende hart van de NBDS, opent haar deuren naar een verleden vol economische bloei, koninklijke aanwezigheid en de veerkrachtige geest gedurende twee wereldoorlogen.

 

Damp en staal, de eerste reis

 

Het Duits lijntje

 

De geschiedenis begint in 1869 met een concessie, gevolgd door de betoverende inauguratie van het traject Goch – Boxtel op 15 juli 1873. Het Duits lijntje, een verbindingsroute tussen Londen en Sint-Petersburg, transformeerde Gennep in een station waar vorsten en diplomaten hun scepters inruilden voor treinkaartjes.

 

Historische treinen

 

Verzamelaars Mattes Joosten en Werner Verfürt lenen het museum hun schatkist. Een rijke collectie historische treinen en locomotieven van diverse grootte. Alsof de tijd zichzelf even in de haren krabt, wanen bezoekers zich tussen modellen die ooit majestueus het Gennepse station passeerden.

 

De Kenniskeuken van Bibliobplus brengt een extra dimensie aan de expositie. Hier ontvouwt zich de cultuurstrijd tussen vooroorlogse liberalen en de conservatieve rooms-katholieke clerus, een conflict dat voornamelijk in Limburg en Brabant bloeide.

 

Een prachtige maquette van Gennep vóór de Tweede Wereldoorlog schittert als een kleurrijk schilderij, terwijl in Het Petershuis een maquette van het Voorhoevepark de tijdgeest van de NBDS-medewerkers vangt.

 

Schilderij van de 'Blauwe Brabander,' de iconische locomotieven van de NBDS

Schilderij van de Blauwe Brabander, de iconische locomotieven van de NBDS

 

De expositie, geboren uit een harmonieus samenspel tussen Het Petershuis, het Niederrhein Museum Wesel, Heimatverein Goch, en de Stichting Erfgoed Gennep, sluit haar deuren op vrijdag 9 februari. Een feestelijk einde dat samenvalt met carnaval, omdat sommige herinneringen nu eenmaal gevierd moeten worden.

 

Het Duits lijntje mag dan verdwenen zijn, maar de glans van haar verleden blijft stralen in Gennep.

 

Verwant

Gemeente Gennep

Gemeenteraadslid Joy Hillebrand van RoodGroen Lokaal heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gennep over de implementatie van een nieuw basisdienstverleningspakket voor schuldhulpverlening....

Gemeente Gennep

Gennep kampt met financiële uitdagingen door verminderde steun van de regering. Wethouder Janine van Hulsteijn legt uit dat er jaarlijks tussen de 2,5 en...

Gemeente Gennep

Op 21 mei 2024 ging de campagne IkSwitch.nu van start in Gennep, met wethouder Frank Pubben en Leontien van Moorsel die het startschot gaven....

Gennep

De digitale samenleving stelt hoge eisen aan ons, maar het Informatiepunt in de Bibliotheek biedt gratis hulp en advies bij digitale en overheidszaken. Ze...