Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Symboliek & Realisme

Gennep

Petershuis: Symboliek en realisme

Wilma Bertrams-Hoose en Karel Roelofs zijn twee kunstenaars die momenteel hun werken tentoonstellen in Museum Het Petershuis. Van 20 mei tot en met 2 juli kunnen bezoekers genieten van de expositie met als thema ‘Symboliek & Realisme’. Meer informatie op Gennep.News.

Wilma Bertrams-Hoose en Karel Roelofs zijn twee kunstenaars die momenteel hun werken tentoonstellen in Museum Het Petershuis. Van 20 mei tot en met 2 juli kunnen bezoekers genieten van de expositie met als thema ‘Symboliek & Realisme’.

 

Beide kunstenaars komen uit onze regio en hebben een sterke focus op het creëren van kunst die de mens centraal stelt.

 

Wilma Bertrams-Hoose

 

Wilma Bertrams-Hoose heeft altijd professioneel gewerkt aan het welzijn van zowel kinderen als volwassenen. In haar vrije tijd zoekt ze rust en inspiratie in de natuur, zoals het bos of de kust. Deze elementen zijn duidelijk terug te zien in haar kunst, waar ze zich sinds 2018 volledig op heeft gericht.

 

Ze houdt van diversiteit in haar kunst en kan zich er volledig in onderdompelen. Ze wisselt regelmatig tussen schilderen, boetseren en fotograferen. Om haar creativiteit verder te ontwikkelen en haar techniek te verbeteren, heeft ze gestudeerd aan de Gemeentelijke Academie voor Schone Kunsten in Arendonk, waar ze haar diploma heeft behaald in Beeldende en Ruimtelijke kunst.

 

Karel Roelofs

 

Karel Roelofs’ werk draait om symboliek en verbeelding. Zijn thema’s omvatten onder andere psychiatrie, psychologie, antropologie en de algemene menselijke conditie. Mythologie is een belangrijke bron van inspiratie voor hem, evenals religieuze uitingen, geestelijke afwijkingen, sagen en legenden, gedichten, muziek en songteksten.

 

Hij schuwt niet om grootschalige gebaren te maken. Met name de waanzin en de tragiek daarvan intrigeren hem en zorgen ervoor dat hij zich beeldend wil uiten. Zijn creaties ontstaan vaak in een gedreven en bijna ononderbroken flow, waarbij werkonderbrekingen en zelfs slaap moeten wijken.

 

Zijn werken worden gekenmerkt door een veelvoud aan vormen die naadloos in elkaar overvloeien. Tijdens het creatieve proces vereisen de thema’s dit, vanwege de verschillende aspecten die in hem opkomen terwijl hij mediteert over het beeld dat hij creëert. Empathie met het onderwerp is essentieel voor hem.

 

Zijn voltooide werken krijgen voor hem het karakter van prentenboeken die diepgewortelde emoties en meditaties over hun betekenis illustreren. Hoewel ze vaak duister zijn en soms zelfs macaber, staat mededogen en bovenal liefde centraal in Karel Roelofs’ werken.

 

De expositie in Museum Het Petershuis biedt een unieke kans om het werk van deze twee getalenteerde kunstenaars te bewonderen. De combinatie van symboliek en realisme in hun kunstwerken belooft een boeiende en betekenisvolle ervaring voor de bezoekers. Mis deze gelegenheid niet om de diepgaande emoties en menselijke centriciteit in hun werken te ontdekken.

 

Verwant

Gennep

Pieter Arts exposeert van 26 mei tot 30 juni schaalmodellen van regionale kerken in Museum Het Petershuis in Gennep. Op 4 juni houdt Antoine...

Gemeente Gennep

Gennep bereidt een herdenkingsprogramma voor 80 jaar vrijheid voor. Het omvat activiteiten zoals concerten, tentoonstellingen en educatie. Verschillende organisaties werken samen om de evacuatie,...

Gennep

Norbertushof in Gennep toont van 4 mei tot 28 juni 2024 de schilderijen van Ida Schouten (80) uit Ottersum. Haar kleurrijke landschappen, geïnspireerd door...

Gennep

In museum Het Petershuis tonen architect Wim Kol en kunstenaar Gonda van der Zwaag een boeiende expositie tot 20 mei. Kol pleit voor een...