Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Museum Het Petershuis Gennep

Corona

Petershuis weer open

Nu de musea na lange tijd hun deuren weer mogen openen, kunnen de kunst- en cultuurminnende bezoekers hun hart weer ophalen in het Gennepse Museum Het Petershuis. Vanaf zondag 13 juni 2021 kan het publiek anderhalve maand lang genieten van schilderijen van de in Ottersum geboren en in 2014 overleden kunstenaar Frans Smeets.

Nu de musea na lange tijd hun deuren weer mogen openen, kunnen de kunst- en cultuurminnende bezoekers hun hart weer ophalen in het Gennepse Museum Het Petershuis. Vanaf zondag 13 juni 2021 kan het publiek anderhalve maand lang genieten van schilderijen van de in Ottersum geboren en in 2014 overleden kunstenaar Frans Smeets.

 

 

Frans Smeets

 

 

De artistieke nalatenschap van deze veelzijdige kunstenaar omvat zowel monumentale werken, zoals wandtapijten, glas-in-loodramen en mozaïeken, alsook een uitgebreid oeuvre aan schilderijen en tekeningen. Eén van die monumentale werken is het overwegend in mozaïek uitgevoerde Ellen Hoffmannplein bij het gemeentekantoor van Gennep. Aan de totstandkoming daarvan is meegewerkt door zo’n 280 Gennepenaren; het wordt wel het mooiste plein van Noord-Limburg wordt genoemd.

 

 

Even Oneven Om Even Te Leven

 

 

In het centrum van het plein ligt een ronde waterpartij. In de rand daarvan staat de tekst: “Even Oneven Om Even Te Leven”. Deze woorden koos Smeets ter herinnering aan de Joodse vrouw Ellen Hoffmann, die op nog jonge leeftijd slachtoffer werd van de Holocaust en die Smeets in zijn jonge jaren ook persoonlijk heeft gekend. Diezelfde woorden verbond hij in 2004 als titel aan een toentertijd verder bewerkte gouache uit 1960 van zijn vrouw Mariette, die op dat moment hoogzwanger was. De ritmische zin “Even Oneven Om Even Te Leven” kenmerkt het gehele oeuvre van Smeets, geboeid als hij was door het leven en de vergankelijkheid daarvan. Ook het boek dat hij over zijn werk als kunstenaar maakte gaf hij die titel.

 

 

Het werk “Even Oneven Om Even Te Leven” van de Ottersumse kunstenaar Frans Smeets

Het werk “Even Oneven Om Even Te Leven” van de Ottersumse kunstenaar Frans Smeets

 

 

Frans Smeets werd op 9 juni 1925 in Ottersum geboren als jongste zoon in het onderwijzersgezin van ‘meester’ Smeets. Zijn kunstopleiding genoot hij aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem, waar hij werd opgeleid tot glazenier. Ook studeerde hij in het atelier van Gabriel Loire in Chartres, waar hij leerde werken met glas in beton. Smeets was een van de kunstenaars die deze techniek in Nederland introduceerde. In 1958 kreeg hij les in aquarelleren aan de Internationale Sommerakademie für Bildende Kunst in Salzburg, waar hij kennismaakte met de Oostenrijkse schilder Oskar Kokoschka, hetgeen ontegenzeggelijk van invloed is geweest op zijn verdere ontwikkeling als kunstenaar. Smeets was meer dan 30 jaar lang als docent verbonden aan de Akademie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Hij kreeg in 1960 een eervolle vermelding en was in 1963 winnaar van de Brabantse prijs voor schone kunsten.

 

 

Frans Smeets heeft in het verleden verschillende keren in Gennep geëxposeerd, o.a. in 1986, 1993 en 2009. Ook nam hij deel aan een expositie in Museum Het Petershuis waarin de kunst van meerdere kinderen en nazaten van ‘meester’ Smeets werd getoond. Op 2 maart 2014 overleed Frans Smeets, op ruim 88-jarige leeftijd. De omvangrijke collectie schilderijen die hij naliet is nog steeds intact, maar sedertdien niet meer voor het publiek te zien geweest. Deze prachtige tentoonstelling is op zeer korte termijn samengesteld. Museum Het Petershuis is zijn kinderen erkentelijk voor de gelegenheid die zij bieden om het Gennepse publiek te laten genieten van zijn boeiende werk.

 

 

De expositie ‘EVEN ONEVEN OM EVEN TE LEVEN’ is van zondag 13 juni t.e.m. zondag 1 augustus 2021 in Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 in Gennep. De officiële opening is op zaterdagmiddag 12 juni. In verband met de coronabeperkingen zal dat gebeuren in een kleine kring van genodigden, maar op de website en facebookpagina van het museum zal een videoverslag van de opening worden geplaatst. Openingstijden: woensdag, zaterdag en zondag tussen 13.30 tot 17:00 uur. De toegang is vrij; er wordt een donatie gevraagd waarvan u zelf de hoogte bepaalt.

 

 

Verwant

Gennep

In museum Het Petershuis tonen architect Wim Kol en kunstenaar Gonda van der Zwaag een boeiende expositie tot 20 mei. Kol pleit voor een...

Gennep

Museum Het Petershuis in Gennep eert het Duits lijntje met een betoverende expositie tot 9 februari '24. Bezoekers kunnen zich onderdompelen in de rijke...

Gennep

Op 4 november 2023 heropende Museum Het Petershuis in Gennep na een tijdelijke sluiting met een vernieuwde erfgoedcollectie en een boeiende wisselexpositie. Bezoekers kunnen...

Gennep

Museum Het Petershuis in Gennep heeft tijdelijk de deuren gesloten voor de herinrichting van de vaste erfgoedcollectie. Op 4 november 2023 heropent het museum...