Agenda
Volg ons
Shared Space
 

Profielschets nieuwe burgemeester

De zoektocht naar een nieuwe burgemeester voor de gemeente Gennep begint bijna. “En Willibrord van Beek dan?” denk je nu misschien. Maar de huidige burgemeester neemt de functie alleen waar. Nog voor het zomerreces van 2020 moet de nieuwe, vaste burgemeester zich in het gemeentehuis installeren.

 

 

Profielschets

 

 

De gemeenteraad stelt binnenkort de profielschets op voor de definitieve opvolger van Peter de Koning, de inwoners van de gemeente zijn gevraagd mee te denken. Ruim 125 mensen hebben de moeite genomen om een online enquête, over waar hij of zij aan moet voldoen, in te vullen.

 

 

Alle open deuren zijn zo’n beetje ingetrapt: We zien blijkbaar het liefst een burgemeester die midden in de samenleving staat. Hij of zij moet gemakkelijk zijn in de omgang, goed benaderbaar én zichtbaar betrokken bij de kernen en inwoners.

 

 

Er wordt ook gevraagd om iemand die criminaliteit bestrijdt en de veiligheid van de inwoners en bedrijven in de gemeente bewaakt.

 

 

Hoe nuttig is deze vorm van burgerinspraak? Het lijkt zo mooi, al dat mee mogen denken. Maar het is symboolpolitiek. Invullers van de enquête kan niet worden verweten dat er slechts clichés komen bovendrijven, elke burgemeester heeft dezelfde taken: Is een goed bestuurder, betrokken en benaderbaar, staat midden in de samenleving, bewaakt de veiligheid, kan een speldje uitreiken en een lintje doorknippen…

 

 

Feit is dat niet burgers maar bestuurders bevoegd én verplicht zijn besluiten te nemen. We krijgen geen gekozen burgemeester. Het is waarschijnlijk ook in niemands belang dat burgers het werk van politici overnemen. En dus moet de Commissaris van de Koning een nieuwe burgemeester benoemen nadat de vertrouwenscommissie van de gemeente de sollicitatiegesprekken heeft gevoerd.

 

 

Reacties