Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Venlo en Venray mogen van de regering aan de slag met maatschappelijke diensttijd (MDT). De gemeenten hebben een subsidie toegekend gekregen om in 2020 te starten met het maatschappelijke diensttijd-project ‘FUTURE’.
Project FUTURE
Jongeren van 16 tot 27 jaar, die kiezen voor een tussenjaar of die uitvallen op school, of geen werk hebben, mogen deelnemen aan project FUTURE. Door werkervaring op te doen en begeleiding van een coach, leren ze nieuwe vaardigheden, ontwikkelen ze hun talenten en bouwen ze een persoonlijk netwerk op, aldus Gemeente Gennep:
Er is veel maatschappelijk werk dat blijft liggen, omdat er nog geen tijd of geld voor is. Door hier maatschappelijke stages van te maken, slaat FUTURE een mooie brug tussen de toekomst van jongeren en de samenleving.
Daarnaast zou het project aansluiten bij de ambitie van de provincie en gemeenten om vertrek van jongeren uit de regio tegen te gaan. “Door ze te binden en boeien zijn ze eerder geneigd in de buurt een baan te zoeken.”
Proeftuinen
MDT is in Nederland nog een experiment. Het project is afgekeken van de aanpak in België. De gemeenten Den Haag, Alkmaar, Den Helder, Hollands Kroon, Arnhem, Oostzaan, Wormerland, Zaanstad, Breda, Zundert, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Vijfheerenlanden, Dordrecht, Dantumadiel, Waadhoeke, Noardeast-Fryslan hebben ook een toekenning ontvangen.
Met deze 11 nieuwe projecten zijn er nu in totaal 86 MDT-projecten door heel Nederland waar jongeren aan de slag kunnen. 💪
Ik wens alle jongeren die aan de slag gaan een hele goede en waardevolle tijd toe. En vooral ook heel veel plezier!https://t.co/6wauFYLeWd
— Paul Blokhuis (@PaulBlokhuis) September 20, 2019
Sinds september 2018 wordt er in “proeftuinen” geëxperimenteerd met de MDT. Het kabinet wil het ontwerpplan van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (foto) op termijn in heel Nederland invoeren. De diensttijd zou eigenlijk al in 2018 ingaan, maar liep meermalen vertraging op.
CDA en ChristenUnie hebben eerst jarenlang geprobeerd om een maatschappelijke dienstplicht in te voeren, waar alle scholieren aan mee moesten doen. In het regeerakkoord is het een vrijwillige diensttijd geworden. Het paradepaardje is dan ook niet goedkoop, de subsidie loopt op tot uiteindelijk 100 miljoen euro per jaar in 2021. Die miljoenen kunnen volgens scholierenorganisatie LAKS beter besteed worden aan bijvoorbeeld het lerarentekort.
Dan los je een probleem op. Maar hier is helemaal geen probleem.
Nu al zet ongeveer de helft van alle jongeren tussen de 15 en 25 jaar zich wel eens als vrijwilliger in. Ook andere jongerenorganisaties zijn kritisch. Ze vrezen voor de stagemarkt en oneerlijke concurrentie. Maar jongeren hoeven niet deel te nemen aan een MDT-project, het kán wel. Blokhuis:
Ik wens alle jongeren die aan de slag gaan een hele goede en waardevolle tijd toe. En vooral ook heel veel plezier.
Foto: Ministerie van VWS / Rijksoverheid
