Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Minister Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Gennep

Heeft FUTURE toekomst?

Noord-Limburg mag aan de slag met maatschappelijke diensttijd. De gemeenten Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Venlo en Venray hebben een subsidie toegekend gekregen om in 2020 te starten met het maatschappelijke diensttijd-project ‘FUTURE’. Meer informatie op Gennep.News.

Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Venlo en Venray mogen van de regering aan de slag met maatschappelijke diensttijd (MDT). De gemeenten hebben een subsidie toegekend gekregen om in 2020 te starten met het maatschappelijke diensttijd-project ‘FUTURE’.

 

 

Project FUTURE

 

 

Jongeren van 16 tot 27 jaar, die kiezen voor een tussenjaar of die uitvallen op school, of geen werk hebben, mogen deelnemen aan project FUTURE. Door werkervaring op te doen en begeleiding van een coach, leren ze nieuwe vaardigheden, ontwikkelen ze hun talenten en bouwen ze een persoonlijk netwerk op, aldus Gemeente Gennep:

 

 

Er is veel maatschappelijk werk dat blijft liggen, omdat er nog geen tijd of geld voor is. Door hier maatschappelijke stages van te maken, slaat FUTURE een mooie brug tussen de toekomst van jongeren en de samenleving.

 

 

Daarnaast zou het project aansluiten bij de ambitie van de provincie en gemeenten om vertrek van jongeren uit de regio tegen te gaan. “Door ze te binden en boeien zijn ze eerder geneigd in de buurt een baan te zoeken.”

 

 

Proeftuinen

 

 

MDT is in Nederland nog een experiment. Het project is afgekeken van de aanpak in België. De gemeenten Den Haag, Alkmaar, Den Helder, Hollands Kroon, Arnhem, Oostzaan, Wormerland, Zaanstad, Breda, Zundert, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Vijfheerenlanden, Dordrecht, Dantumadiel, Waadhoeke, Noardeast-Fryslan hebben ook een toekenning ontvangen.

 

 

 

 

Sinds september 2018 wordt er in “proeftuinen” geëxperimenteerd met de MDT. Het kabinet wil het ontwerpplan van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (foto) op termijn in heel Nederland invoeren. De diensttijd zou eigenlijk al in 2018 ingaan, maar liep meermalen vertraging op.

 

 

CDA en ChristenUnie hebben eerst jarenlang geprobeerd om een maatschappelijke dienstplicht in te voeren, waar alle scholieren aan mee moesten doen. In het regeerakkoord is het een vrijwillige diensttijd geworden. Het paradepaardje is dan ook niet goedkoop, de subsidie loopt op tot uiteindelijk 100 miljoen euro per jaar in 2021. Die miljoenen kunnen volgens scholierenorganisatie LAKS beter besteed worden aan bijvoorbeeld het lerarentekort.

 

 

Dan los je een probleem op. Maar hier is helemaal geen probleem.

 

 

Nu al zet ongeveer de helft van alle jongeren tussen de 15 en 25 jaar zich wel eens als vrijwilliger in. Ook andere jongerenorganisaties zijn kritisch. Ze vrezen voor de stagemarkt en oneerlijke concurrentie. Maar jongeren hoeven niet deel te nemen aan een MDT-project, het kán wel. Blokhuis:

 

 

Ik wens alle jongeren die aan de slag gaan een hele goede en waardevolle tijd toe. En vooral ook heel veel plezier.

 

 

Foto: Ministerie van VWS / Rijksoverheid

 

 

Verwant

Gemeente Gennep

De rook van de verkiezingsgevechten trekt op, en Gennep laat een duidelijk geluid horen: de Partij voor de Vrijheid (PVV), aangevoerd door Geert Wilders,...

Milsbeek

Gemeente Gennep koopt 't Trefpunt in Milsbeek voor 750.000 euro, waarbij nog eens 50.000 euro voor de inventaris wordt betaald, om de toekomst van...

Gemeente Gennep

Het CDA in de gemeente Gennep heeft vragen gesteld over de ongelijke inkomsten die verenigingen halen uit de inzameling van oud papier. Ze willen...

Gennep

Alle politieke partijen in Gennep hebben zich verenigd om de toekomst van Speciaal Onderwijs Mikado te waarborgen, na kritiek op het Kind Expertise Centrum...