Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Limburg

Gennep

Rapport Bestuurscultuur in Limburg

Gouverneur Emile Roemer heeft vrijdag het eerste exemplaar van Engelen bestaan niet, het rapport over de bestuurscultuur in Limburg van de afgelopen 10 jaar, overhandigd gekregen door commissievoorzitter Arno Visser. Meer informatie op Gennep.News.

Gouverneur Emile Roemer heeft vrijdag het eerste exemplaar van Engelen bestaan niet, het rapport over de bestuurscultuur in Limburg van de afgelopen 10 jaar, overhandigd gekregen door commissievoorzitter Arno Visser.

 

 

Voormalig waarnemend gouverneur Johan Remkes liet de bestuurscultuur in Limburg onder de loep nemen. Dat gebeurde na de grootste bestuurlijke crisis in de geschiedenis van de provincie, die leidde tot het aftreden van het voltallige college van Gedeputeerde Staten en toenmalig gouverneur Theo Bovens. Het Programma Bestuurscultuur is ingesteld om mogelijke integriteitskwesties, onregelmatigheden en bestuurlijk deviante gedragingen in de afgelopen tien jaar in kaart te brengen. Het complete rapport is te lezen op limburg.nl/rapportbestuurscultuur (Klik!).

 

 

Echt omvangrijke integriteitsschendingen zijn niet aan het licht gekomen. Toch stelt de commissie dat macht door bestuurders niet altijd op een proportionele manier is uitgeoefend. Een aantal melders vermoedt belangenverstrengeling. De provincie heeft volgens het onderzoek een serieus reputatie- en communicatieprobleem.

 

 

Ven-Zelderheide

 

 

Een van de genoemde voorbeelden, die werden ingediend bij een speciaal daarvoor opgericht meldpunt, is de aankoop van het kerkgebouw in Ven-Zelderheide waarvan de Gennepse wethouder Rob Peperzak penningmeester en vice-voorzitter is. De prijs was in eerste instantie het symbolische bedrag van één euro voor de gemeente, maar zou uiteindelijk verhoogd zijn naar een kleine € 200.000. In totaal kwamen er 286 meldingen van 144 melders binnen. De commissie trof daarbij uiteindelijk geen strafrechtelijk vervolgbare handelingen aan.

 

 

Door het gebrek aan serieuze tegenspraak, vinden de onderzoekers, ontstaan bij burgers vermoedens dat zaken niet in de haak zijn. Het openbaar bestuur zou beter functioneren als de politieke cultuur meer ruimte laat voor reflectie en tegenspraak. In de loop van volgende week komt het provinciebestuur met een uitgebreide reactie op het rapport.

 

 

Verwant

Gennep

Zes minderjarige jongens zijn in Gennep gearresteerd voor een vermeende straatroof, waarbij een minderjarige slachtoffer werd van geweld en van zijn fiets werd beroofd....

Gennep

Het Interreg-project Niers-fietspad is goedgekeurd door de Interregcommissie van euregio Rijn-Maas-Noord. Het vernieuwde fietspad beoogt een betere fietservaring en toegankelijkheid voor zowel lokale fietsers...

Gemeente Gennep

Autodelen is dé oplossing voor gedeeld autogebruik, kostenbesparing en milieuvoordeel. Ontvang gratis advies en start jouw deelauto-initiatief vandaag nog! De gemeente Gennep en Trendsportal...

Gennep

Leer levensreddende vaardigheden met de EHBO Cursus Acute Zorg in de gemeente Gennep. Met een breed scala aan onderwerpen en praktijkgerichte training, bereidt deze...