Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Gennep

Restauratie Joodse Begraafplaats

De Joodse begraafplaats in Gennep wordt gerestaureerd als onderdeel van het Erfgoed Telt-project, terwijl het een stukje lokale Joodse geschiedenis en cultureel erfgoed behoudt met zijn 27 grafstenen en historische betekenis.

De Joodse begraafplaats in Gennep, gelegen aan de Davidlaan, is een historische plek die een belangrijk deel van de lokale geschiedenis vertegenwoordigt.

 

De geschiedenis van deze begraafplaats en de aanstaande restauratiewerkzaamheden werpen een licht op het behoud van cultureel erfgoed en de herinnering aan de Joodse gemeenschap in deze regio.

 

Joodse gemeenschap

 

De geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Gennep gaat terug tot 1845 en duurde tot 1947. Gedurende deze periode heeft de gemeenschap nooit meer dan enkele tientallen leden geteld.

 

De voormalige synagoge bevond zich in wat nu de Torenstraat is, en het is interessant om te zien hoe deze plekken in de loop der tijd zijn veranderd.

 

Historische erfenis

 

De Joodse begraafplaats in Gennep herbergt in totaal 27 grafstenen, gerangschikt in twee rijen. Wat deze begraafplaats extra bijzonder maakt, is het feit dat hier enkele van de oudste bewaard gebleven Joodse grafstenen in Limburg te vinden zijn. Deze stenen getuigen van een rijke en historische erfenis.

 

Informatiebord bij de Joodse begraafplaats aan de Davidlaan in Gennep

 

Het meest recente graf op deze begraafplaats dateert uit 1971 en behoort toe aan Bertha Andriesse, geboren in circa 1880 en overleden op 24 april 1971. Dit graf herinnert ons eraan dat de geschiedenis van deze gemeenschap nog niet zo ver achter ons ligt.

 

De begraafplaats wordt omringd door een muur en is afgesloten met een hekwerk. Interessant is dat er naast de begraafplaats nog een klein ommuurd deel is. In de komende weken zullen restauratiewerkzaamheden aan de muur worden uitgevoerd als onderdeel van het project “Erfgoed Telt”, mede gefinancierd door de Provincie Limburg.

 

Deze restauratie omvat onder andere het schoonmaken van de muur, het herstellen van voegwerk en scheuren, het verwijderen van mos en de reparatie van de poort.

 

Joodse Begraafplaats Davidlaan Gennep

 

Open Monumentendag: zes nieuwe borden

 

Verwant

Gennep

Gemeente Gennep subsidieert met 3000 euro de tweede druk van het Holocaust-boek "En toen waren ze weg", maar weigert zelf de voorgestelde 150 exemplaren...

Gennep

Zorgorganisatie Dichterbij plaatst 10.000 zonnepanelen op 155 locaties in Limburg, Noord-Brabant, en Gelderland. Het project, uitgevoerd door BAM Energy Systems en BAM Bouw en...

Carnaval

De Mé.rtzitting in Gennep introduceert een toegangsprijs van 5 euro met polsbandjes vanwege veiligheidszorgen en drukte tijdens vorig jaar. Meer informatie op Gennep.News.

Gennep

Bij GennepNews vieren we samen met Sinterklaas de leukste tijd van het jaar! Ontdek elke maandag en donderdag dag nieuwe avonturen van de goedheiligman...