Op zondag 29 oktober speelt Harmonie St. Caecilia Ven-Zelderheide-Ottersum een gezamenlijk concert met het Reünie orkest Limburgse Jagers. Ter ere van hun 25-jarig jubileum maken ze een tour door Limburg met Gennep als concert stad van Noord-Limburg.
Van 1950 tot juli 1992 had het Regiment Limburgse Jagers, een infanterieregiment van het Nederlandse leger, een eigen muziekkorps, het Tamboer- en Fanfarekorps der Limburgse Jagers. De dienstplichtige muzikanten werden speciaal geselecteerd uit de vele uitstekende harmonie- en fanfareorkesten uit Limburg en Oost-Brabant. Van 1950 tot 1968 was het orkest gestationeerd in de Frederik Hendrikkazerne te Venlo-Blerick. Door bezuinigingen van het Ministerie van Defensie werd het orkest in 1968 opgeheven. Het laatste concert in Venlo bracht meer dan 1000 mensen op de been. Delen van het regiment werden overgeplaatst naar de legerplaats Seedorf bij Zeven in Noord-Duitsland.
In 1969 begonnen enkele muzikanten daar weer te oefenen, maar het duurde nog tot 1979 voordat het regiment weer een eigen orkest bezat. In 1985 werd in Venlo de eerste grote reünie gehouden voor alle oud- muzikanten van het regiment. Meer dan 700 mannen waren bijeen gekomen en speelden o.a. het regimentslied, ’De Limburgse Jagersmars’. Bij de tweede reünie in 1990 was het duidelijk dat de dienstplicht zou worden opgeheven en het leger een beroepsleger zou worden. Daardoor zou het orkest voor de tweede keer worden opgeheven. De toenmalige kapelmeester Alwien Liew On nam het initiatief tot het vormen van een burgerorkest van oud-muzikanten van het Tamboer- en Fanfarekorps der Limburgse Jagers.
In 1992 was het zover. Het Reünie-Orkest Limburgse Jagers werd opgericht en begon te oefenen onder leiding van Alwien Liew On, die inmiddels met pensioen was gegaan. Vol enthousiasme werd er gewerkt aan de opbouw van een breed repertoire. Uiteraard neemt militaire marsmuziek een belangrijke plaats in. Maar ook allerlei andere soorten populaire muziek worden gespeeld, van film- en musical tot populair klassiek. Het orkest speelt een repertoire dat in de smaak valt bij een breed publiek. Vele concerten heeft het orkest inmiddels gegeven, veelal in Limburg maar ook daarbuiten. Ook buitenlandse reizen en optredens staan regelmatig op het programma. Zo werd o.a. opgetreden in België, Duitsland, Oostenrijk en Slovenië In 1999 werd een eerste CD opgenomen, genaamd ’Memory’. In 2009 verscheen de tweede CD, genaamd ’Nostalgie’.
Het reünie-orkest bestaat momenteel uit 46 muzikanten, voor het overgrote deel afkomstig uit geheel Limburg. Een tweetal leden woont in Brabant. Om de week wordt op zaterdagmiddag gerepeteerd in de Harmoniezaal te Linne.
Het Reünie-Orkest Limburgse Jagers is een muziekvereniging waar het plezier in muziek maken centraal staat en is dan ook voor de leden een prettige manier om te ontspannen.
Dirigent Jos Stoffels
In 2003 heeft de Limburgse dirigent Jos Stoffels de leiding van het Reünie-Orkest Limburgse Jagers overgenomen van de toenmalige kapelmeester en huidige ere kapelmeester Alwien Liew On. Jos Stoffels werd geboren in 1951 in Susteren en is woonachtig in Thorn. Hij kreeg op jeugdige leeftijd slagwerklessen van Jan Pustjens, de latere eerste slagwerker van het Koninklijk Concertgebouworkest. Na eerst aan de muziekschool in Geleen lessen te hebben gevolgd, studeerde hij aan de conservatoria te Maastricht en Amsterdam.
https://www.facebook.com/caeciliavzo/photos/a.1432068277086869.1073741829.1427284490898581/1750942178532809/?type=3&theater
In 1971 werden de conservatoriumstudies afgerond met het diploma ’Uitvoerend en Docerend musicus’. Er volgde een aanstelling als eerste slagwerker bij het Brabants Symfonieorkest en later bij het Limburgs Symfonieorkest. In 1971 werd hij als dienstplichtige ingedeeld bij het Trompetterkorps der Artillerie. In die tijd studeerde hij Harmonie- en Fanfaredirectie en rondde deze studie in 1977 af.
Hij is inmiddels meer dan 30 jaar werkzaam als dirigent en behaalde met diverse Limburgse fanfareorkesten landskampioenschappen en andere aansprekende successen. Als jurylid is hij verbonden aan de VNM voor Tamboerkorpsen en solisten-wedstrijden HAFABRA. Hij arrangeerde vele werken voor fanfare en componeerde een 250-tal werken voor slagwerk in diverse bezettingen. Ook buiten onze landsgrenzen is hij een graag geziene gast, bijvoorbeeld bij het TirolerBlasmusikverband, waar hij vele Play-ins verzorgd heeft.
Het Reünie-Orkest Limburgse Jagers mag zich gelukkig prijzen met zeervakkundige, enthousiaste en inspirerende dirigent.
