Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Herinneringen aan 't Trefcentrum: Van de Opening in 1973 tot de Reünie in 2023

Gennep

Reünie ’t Trefcentrum

In 1973 opende ’t Trefcentrum in Gennep, een jongerencentrum dat vrijheid en vernieuwing omarmde. In 2023 organiseren voormalige bezoekers een reünie om de herinneringen aan dit bijzondere tijdperk te delen.

Het was een bijzondere zaterdag in 1973 toen er iets unieks stond te gebeuren in Gennep. Op 6 oktober werd eindelijk het jeugdhonk van de jongerenvereniging ’t Trefcentrum geopend. Het gebouw aan de Burgemeester Woltersstraat 47, voorheen de BLO-school, kreeg dezelfde naam.

 

De jongerenvereniging had lang en hard gestreden voor een eigentijds jongerencentrum, vrij van politieke inmenging of enige vorm van orthodoxie.

 

Het was tijd voor een grote verandering, en de vereniging wilde met de toekomst in gedachten en volgens hun eigen wensen vooruitgang boeken.

 

De gevestigde orde had dit lang tegengehouden, voornamelijk vanwege preutsheid. Maar het was 1973, in de tumultueuze jaren van grote veranderingen, zoals het Woodstock Festival in 1969 in het dorpje Bethel nabij New York en San Francisco als het epicentrum van de hippiecultuur.

 

Was jij een van de vaste bezoekers van ’t Trefcentrum?

 

Met hun lange haren, hoofdbanden, kleurrijke kleding, de opkomst van bootcut broeken, de vrijheid van seksuele expressie en het gebruik van hasj, wiet, amfetaminen en drank. Vooral vrijheid stond centraal.

 

De toenmalige burgemeester van Gennep, Eric Berger, weigerde het centrum te openen. Wethouder Huub Lambregts daarentegen aarzelde niet. Hij had al eerder de hypocrisie van de kerk bestreden in dat preutse verleden, met succes. Op een sportieve manier fietste de wethouder door de met wit papier bedekte deurpost naar binnen, gevolgd door de jongeren.

 

Op een sportieve manier fietste de wethouder door de met wit papier bedekte deurpost naar binnen

 

Nu, in 2023, heeft een groep zestigplussers hun hoofden bij elkaar gestoken om een reünie van het Trefcentrum te organiseren, met groot succes.

 

De organisatie

 

De organisatie wordt geleid door Mart Jansen, Joop Peeters, Jan Hopman, Jan Francissen, Christine Noij en Jos Arts. Christine Noij ontbreekt op de foto.

 

De herinneringen aan talloze activiteiten leven nog steeds voort, waaronder het optreden van Dharma, de iconische popband uit Gennep, met Cor Donné op toetsen, Theo Noij op drums, Jan Luppes op slag-/basgitaar en Frits Luppes op sologitaar.

 

Dharma, de iconische popband uit Gennep

 

Ook waren er bands van ver buiten Gennep te bewonderen. Soms moesten ze zelfs helemaal naar Londen reizen om een band te contracteren, zoals Jos Arts zich herinnert:

 

“Ik ging met Joop mee naar Londen. Daar stond ik dan, een broekie van slechts 16 jaar oud!”

 

De reünie vindt plaats op zaterdag 30 september in MFC De Goede Herder in Gennep, van 16.00 tot 21.30 uur.

 

Jongerenvereniging ’t Trefcentrum in Gennep

 

Ben jij een van de vaste bezoekers van ’t Trefcentrum en heb je je nog niet aangemeld voor de reünie? Dat kan nog steeds via trefcentrumgennep@gmail.com.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Gennep News (@gennepnews)

 

Verwant

Gennep

De Joodse begraafplaats in Gennep wordt gerestaureerd als onderdeel van het Erfgoed Telt-project, terwijl het een stukje lokale Joodse geschiedenis en cultureel erfgoed behoudt...

Column

Dwarsliggert onthult in zijn nieuwste column op Gennep.News hoe scherpe kritiek een krachtig instrument kan zijn om lezers uit te dagen en een drang...

Gennep

Bij Tourist Info Gennep is de boeiende mini-expositie 'Woodwonder' te bewonderen, waarin Maria Boomgaars uit Ven-Zelderheide haar kunstwerken van boomwortels tentoonstelt.

Heijen

Rijkswaterstaat plant ecologische verbeteringen in de Maasuiterwaard tussen Afferden en Heijen, met projecten als 'Geul Ossenkamp' en 'Monding Heijense Leijgraaf'. Publieke inbreng is welkom...