Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Gennep

Bijeenkomst: Roepen over roeken

In Gennep hebben ze iets speciaals: een bruisende gemeenschap van roeken. Onlangs vond er een bijeenkomst plaats georganiseerd door de gemeente Gennep om het ‘roekenprobleem’ te bespreken.

In Gennep hebben ze iets speciaals: een bruisende gemeenschap van roeken. Onlangs vond er een bijeenkomst plaats georganiseerd door de gemeente Gennep om het roekenprobleem te bespreken.

 

De intelligente en levendige vogels hebben al jarenlang een thuis gevonden in de stad. Hoewel sommige mensen wat overlast ervaren door het lawaai en de vogelpoep, zijn er ook veel bewoners die volop genieten van de aanwezigheid van deze bijzondere vogelkolonie.

 

Roekenpopulatie

 

Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat er geen snelle oplossingen zijn voor de mogelijke overlast die de roeken met zich mee kunnen brengen. Als beschermde diersoort is het niet toegestaan om actief in te grijpen. Wethouder Frank Pubben benadrukte echter ook de unieke positie van Gennep, met de grootste roekenkolonie van Noord-Limburg. Bovendien kunnen deze slimme vogels gemakkelijk de Maas oversteken naar andere gebieden.

 

Het is interessant om te weten dat de roekenpopulatie in Nederland een opmerkelijke groei heeft doorgemaakt, nadat ze in de jaren zeventig op een dieptepunt zaten. Dankzij beschermingsmaatregelen hebben de roeken zich hersteld, ook in Gennep. Hoewel meer roeken soms voor wat overlast kunnen zorgen, zijn er ook veel positieve aspecten aan hun aanwezigheid. De bijeenkomst bood de gelegenheid om dit perspectief te benadrukken.

 

Omgeving

 

De wethouder raadde inwoners aan om zo min mogelijk afval weg te gooien en de vogels niet bij te voeren. Het is belangrijk om te beseffen dat deze vogels een integraal onderdeel zijn geworden van de lokale omgeving.

 

Er zijn ook veel bewoners die enthousiast zijn over de aanwezigheid van de roeken. Ze genieten van het speelse gekwetter en de unieke dynamiek die de vogels met zich meebrengen.

 

“Het is prachtig om te zien hoe deze slimme vogels zich aanpassen aan het stadsleven en hun eigen unieke bijdrage leveren aan de biodiversiteit van Gennep.”

 

De bijeenkomst zorgde voor begrip en een positieve sfeer onder de aanwezigen. Mensen realiseerden zich dat hoewel er misschien geen directe oplossingen zijn, het samenleven met de roeken een avontuur op zich is. De gemeenschap van Gennep staat open voor deze bijzondere vogels en waardeert de levendigheid en unieke eigenschappen die ze met zich meebrengen.

 

“Roeken maken dus deel uit van onze gemeenschap en dragen bij aan de levendigheid en schoonheid van onze stad.

 

Column: Roekenloos

 

Verwant

Gennep

De Joodse begraafplaats in Gennep wordt gerestaureerd als onderdeel van het Erfgoed Telt-project, terwijl het een stukje lokale Joodse geschiedenis en cultureel erfgoed behoudt...

Column

Dwarsliggert onthult in zijn nieuwste column op Gennep.News hoe scherpe kritiek een krachtig instrument kan zijn om lezers uit te dagen en een drang...

Gennep

Bij Tourist Info Gennep is de boeiende mini-expositie 'Woodwonder' te bewonderen, waarin Maria Boomgaars uit Ven-Zelderheide haar kunstwerken van boomwortels tentoonstelt.

Heijen

Rijkswaterstaat plant ecologische verbeteringen in de Maasuiterwaard tussen Afferden en Heijen, met projecten als 'Geul Ossenkamp' en 'Monding Heijense Leijgraaf'. Publieke inbreng is welkom...