Agenda
Volg ons
Shared Space
 

Sacramentsprocessie door straten van Gennep

De processie trok vanochtend omstreeks 11.15 uur vanaf de Martinuskerk door de straten van Gennep. De stoet werd voorafgegaan door harmonie Unitas et Fidelitas, het Sint Martinusgilde en leden van ’t Bombakkes, die de baldakijn droeg. Hoog bezoek was aanwezig in de persoon van de Roermondse hulpbisschop Mgr. de Jong.

 

 

Al in het oude Rome kende men zgn. bid- en boeteprocessies, gericht op de bescherming van de stad of het welslagen van de oogst. In de 6de en 7de eeuw ontwikkelde zich nog een ander soort processie: de feestelijke rondgang met relieken van heiligen. De meest uitbundige processies ontstonden in de tijd van de barok in de 17e eeuw, de tijd waarin ook het Stadhuis van Gennep is gebouwd.

 

Processies worden vaak beschouwd als van uitzonderlijk belang voor de plaatselijke cultuur. In de katholieke traditie is de belangrijkste processievorm de sacramentsprocessie die gehouden wordt op of rond Sacramentsdag.

 

De priester draagt plechtig vanonder de troonhemel het Allerheiligste Sacrament (hostie) in een monstrans fraai versierde houder waarin de hostie wordt bewaard). De monstrans met het Heilig Sacrament wordt vaak enige tijd op een rustaltaar geplaatst voor aanbidding. Dit rustaltaar is zondag 18 juni op de Markt in Gennep. Bij de processies dragen misdienaars een processielantaarn ter flankering van het processiekruis en het Allerheiligste Sacrament. Andere gelovigen dragen vaandels met een afbeelding, symbool, logo of opschrift.

 

(Fotos: Frans Thonen)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties