Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Vondst bij 't Genneper Huys

Gennep

Samenwerking Gennep en Limburgs Museum

Gemeente Gennep en Limburgs Museum slaan de handen ineen om de historische burcht ‘Het Genneper Huys’ nieuw leven in te blazen en een tentoonstelling te creëren over de belegering in 1641 tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Deze unieke samenwerking biedt een kans om de geschiedenis tastbaar te maken en het toeristisch profiel van Gennep te versterken.

Een bijzonder huwelijk werd gesloten op deze druilerige vrijdag in het stadhuis van Gennep. Je hebt de gemeente Gennep, en dan heb je het Limburgs Museum dat vanuit Venlo tot in het randje van de provincie reikt. Die twee kwamen bij elkaar voor wat men tegenwoordig noemt ‘een unieke samenwerking’.

 

Wethouder Janine van Hulsteijn en directeur Bert Mennings van het Limburgs Museum ondertekenden plechtig een akte, en er is geen betere locatie voor deze bijzondere gebeurtenis dan het historische stadhuis van Gennep.

 

Het Genneper Huys

 

Wat houdt die samenwerking eigenlijk in? Nou, je raadt het al, ze willen een oud stukje Limburgse historie weer nieuw leven inblazen. De hoofdrolspeler van deze samensmelting is Het Genneper Huys, een soort middeleeuwse burcht en fort die stammen uit de zeventiende eeuw, het hoogtepunt van de beroemde Tachtigjarige Oorlog.

 

In 1641 stond Het Genneper Huys centraal in een ware belegering, met niemand minder dan Frederik Hendrik als spil. Die gozer was niet bepaald een pietje-precies en had zijn oog duidelijk op Gennep laten vallen.

 

Maar waarom nu, zoveel jaren later, deze hernieuwde belangstelling voor een hoop oude stenen? Het Limburgs Museum staat bekend om zijn frisse kijk op geschiedenis, waarbij ze elke steen omdraaien om de verhalen van alle betrokkenen te vertellen. Directeur Bert Mennings stak van wal:

 

“We willen de Limburgers van toen een stem geven en, jawel, een nieuw stukje nationale geschiedenis schrijven.”

 

 

Voor de gemeente Gennep is het echter ook een uitgelezen kans om hun geschiedenis in het zonnetje te zetten. Wethouder Janine van Hulsteijn kon haar enthousiasme niet onderdrukken:

 

“Ik ben ontzettend blij dat Het Genneper Huys tot mijn portefeuille behoort. De tentoonstelling kan door deze unieke samenwerking met het Limburgs Museum het toeristisch profiel van Gennep flink versterken.”

 

Maar wat kunnen we eigenlijk verwachten van deze samenwerking? Bezoekers krijgen de kans om zich te verplaatsen in de schoenen van mensen die erbij waren in 1641. Van Frederik Hendrik tot de gewone Gennepenaar, ze zullen allemaal hun persoonlijke verhalen delen over wat ze hebben meegemaakt tijdens die belegering.

 

Alsof we in een tijdmachine stappen en terugkeren naar de zeventiende eeuw. Ze gaan deze persoonlijke anekdotes aanvullen met historische bronnen, schilderijen, prenten en oude spulletjes die in de buurt van de burcht zijn opgeduikeld.

 

Gennep en het Limburgs Museum hopen dat ze samen deze bijzondere pagina in de geschiedenisboeken weer tot leven kunnen wekken. Het Genneper Huys belooft een intrigerende bestemming te worden, een soort tijdcapsule waarin je de geest van de zeventiende eeuw kunt voelen en ruiken.

 

Veteranen ontdekken geschiedenis Genneperhuis

 

Verwant

Gemeente Gennep

In Gennep zijn er nog steeds negentig inwoners die hun zorgpremie niet betalen. De straf voor wanbetalers is een hogere premie. Schuldhulpverleners willen deze...

Ottersum

Deze zomer start Bakker Bart in samenwerking met Heldro ijs een pilot. Ze introduceren de Heldro Tap, waarmee vers ijs wordt getapt en gepersonaliseerd....

Gennep

Drie kinderen uit één gezin slagen tegelijk voor hun eindexamens. Keanu, Quentin en Nyale Jansma uit Gennep vieren een unieke prestatie. De komende weken...

Gennep

Leerlingen van het Elzendaalcollege in Gennep hebben gezamenlijk Het mysterie van de Phantom of the sea geschreven, een spannende thriller die zich afspeelt op...