Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Speurtocht door Museum Het Petershuis

Hoe saai kan een museum op het eerste gezicht zijn? Leerlingen van basisschool Elckerlyc zijn van mening dat Het Petershuis veel interessante verhalen over de Gennepse geschiedenis herbergt. Daarom hebben zij een speurtocht ontwikkeld waarmee je al spelenderwijs het museum kunt ontdekken.

 

 

Door: Frans Thonen

 

 

Gedurende drie weken hebben tien leerlingen uit de bovenbouw van Jenaplanschool Elckerlyc een bezoekje gebracht aan het monumentale museum in het centrum van Gennep. Een van hen is de 12-jarige Tom Hendriks uit Gennep. Hij is in het verleden regelmatig in Het Petershuis geweest en voelt zich vooral aangetrokken tot de spoorweggeschiedenis van Gennep. De Blauwe Brabander, een tot de verbeelding sprekende locomotief uit die tijd, behoort tot een van zijn favoriete museumstukken.

 

 

 

 

Na een eerste verkenning is Tom met 9 medeleerlingen begonnen aan de opdracht om Museum Het Petershuis via een speurtocht aantrekkelijker te maken voor leeftijdsgenoten. Achtereenvolgens hebben de jonge museumbezoekers in groepjes van twee en gewapend met fototoestel en schrijfblok vragen opgesteld en foto’s gemaakt. Op school zijn de aantekeningen uitgewerkt waarna in de derde week de gemaakte speurtochten zijn getest. Vervolgens hebben medewerkers van het museum een selectie gemaakt, wat een mooie zoektocht voor kinderen heeft opgeleverd. Deze speurtocht ligt nu in het museum te wachten voor speurneuzen vanaf 8 jaar. Voor jongere bezoekers ligt er een uitgeklede speurtocht in de vorm van een zoekkaart klaar.

 

 

Kinderen die Het Petershuis bezoeken, hebben ongeveer een half uur tot drie kwartier nodig om de speurtocht of het zoekplaatje op te lossen. Na afloop wordt hun speurzin op originele wijze beloond. Jonge speurders zijn van woensdag tot en met zondag tussen 13.30 en 16.30 uur welkom om via de speurtocht of het zoekplaatje nader kennis te maken met de vele historische schatten in het museum. Ouders zijn ook van harte welkom want wie slaagt er in de speurtocht het snelst tot een goed einde te brengen? Tom heeft wel zo’n vermoeden! De toegang tot het museum is gratis en dat geldt ook voor het gebruikmaken van speurtocht of zoekkaart.

 

 

Reacties