Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Spoorwegromantiek
Spoorwegromantiek

Gennep

Spoorwegromantiek

Spoorwegromantiek: Museum Het Petershuis krijgt steun van Paul Janssen en Sjang Noy, die een boek uitbrengen waarvan de opbrengst naar het museum gaat. Twee medewerkers schonken waardevolle stukken aan de collectie. Meer informatie op Gennep.News.

Museum Het Petershuis is aangenaam verrast. Paul Janssen en Sjang Noy hebben een mooi initiatief genomen. Ze brengen een boek uit, Gennep en de Noord-Brabants Duitse Spoorweg Mij, een brok oude spoorwegromantiek. De opbrengst gaat naar het Gennepse museum.

 

Feuilleton

 

Het idee kwam na een succesvolle expositie over de NBDS in 2023. Paul Janssen dook in de archieven. Tussen 1965 en 1972 publiceerde de Maas en Niersbode een feuilleton over de NBDS, ook wel het Duits lijntje genoemd. Dit feuilleton werd in 1972, toen Paul de drukkerij van zijn vader overnam, in boekvorm uitgegeven. Het boek bevatte destijds wat onbedoelde drukfouten.

 

Samenwerking

 

Paul en Sjang bundelen nu hun krachten. Ze geven het boek opnieuw uit onder de titel Gennep en de Noord-Brabants Duitse Spoorweg Mij, een brok oude spoorwegromantiek. Sjang Noy drukt het boek belangeloos. De opbrengst gaat volledig naar het museum. Eind dit jaar verschijnt het boek in een oplage van honderd exemplaren.

 

Correspondentie

 

Schrijver van het feuilleton is Harrie Donker, geboren in 1895 in Gennep. Hij is ook bekend van het Vitesselied. Donker was een amateurhistoricus. Over het feuilleton had hij uitgebreide correspondentie met de vader van Paul Janssen. Deze correspondentie wordt ook opgenomen in de heruitgave.

 

Schenkingen

 

Het museum ontving ook schenkingen van twee medewerkers. Heinz Beumeler schonk zeldzame Märklin treinmodellen. Manuela van Arensbergen gaf een ets van Kees Rosenboom waarop de protestantse kerk van Gennep en het stadhuis zijn afgebeeld. Beide schenkingen zijn waardevolle toevoegingen aan de collectie.

 

Manuela van Arensbergen schonk een ets van Kees Rosenboom

Manuela van Arensbergen schonk een ets van Kees Rosenboom

 

Verwant

Gemeente Gennep

Gennep past regels voor borden in de openbare ruimte aan. Reclameborden aan lichtmasten verdwijnen, posterboxen niet. Elke kern krijgt een plek voor aankondigingen. Nieuwe...

Gemeente Gennep

Op 20 juni beslist de Bezirksregierung Düsseldorf over het bijwerken van het Regionalplan, met plannen voor windmolens in het Reichswald. Gennep maakt bezwaar vanwege...

Gemeente Gennep

Na een periode van stilte treedt de PvdA Gennep weer naar buiten met een nieuw afdelingsbestuur. Dit bestuur heeft de opdracht gekregen om samen...

Heijen

De gemeente Gennep biedt de Paardenwei in Heijen tijdelijk ter pacht aan voor begrazing van vee. Geïnteresseerden kunnen zich tot 2 juli 2024 aanmelden...