Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Sportvissers op de bon

Van 2014 tot en met 2021 werden ruim 16.000 boetes uitgeschreven aan sportvissers. Nederlandse vissers gingen in Limburg naar verhouding het vaakst op de bon. Dit en meer blijkt uit een analyse van beslist.nl, dat data van het CJIB rondom vissen onderzocht.

 

 

Om de lokale verschillen te vergelijken, is het aantal boetes afgezet tegen het aantal inwoners per gemeente. In de waterrijke Limburgse gemeente Maasgouw zijn de meeste vissers bekeurd: maar liefst 208 boetes per 10.000 inwoners in 8 jaar tijd.

 

 

Kop van Limburg

 

 

De top vijf Limburgse gemeenten waar vissers bekeurd werden, bestaat uit voor het grootste gedeelte uit de Kop van Limburg.

 

 

  1. Maasgouw (208 boetes per 10.000 inwoners)
  2. Gennep (71 boetes per 10.000 inwoners)
  3. Bergen (59 boetes per 10.000 inwoners)
  4. Mook en Middelaar (52 boetes per 10.000 inwoners)
  5. Roermond (47 boetes per 10.000 inwoners)

 

 

Ook landelijk gezien behaalt Gennep de tweede plek, na Maasgouw. Bergen (4) en Mook en Middelaar (7) staan ook in de nationale top tien.

 

 

In Nederland mag je alleen nog vissen met een vispas en in wateren waar sportvissen is toegestaan. Er zijn ruim twintig verschillende strafbare feiten voor vissen, waaronder regels rondom het voorhanden hebben van te veel hengels en verkeerd gebruik van aas.

 

 

Vissenbescherming

 

 

Vissen worden net zoals andere dieren in de Wet dieren beschouwd als wezens met gevoel en bewustzijn. De vraag is dus of het ethisch verdedigbaar om vissen te vangen puur voor de aardigheid of sport. De Vissenbescherming denkt van niet:

 

 

Het vangen van vissen louter om de aardigheid en de sport is geen doel dat de reeks van stressvolle en pijnlijke welzijnsaantastingen die hiermee gepaard gaan, rechtvaardigt.

 

 

De Vissenbescherming vindt daarom dat de diverse overheden in hun beleid ten aanzien van de inrichting van de openbare ruimte meer rekening moeten gaan houden met de wetenschappelijke inzichten aangaande het vermogen van vissen om pijn, angst en stress te ervaren.

 

 

Afbeelding slechts ter illustratie.

 

 

Reacties