Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Fotoprent van Gennepnu.nl - Kermis op de Markt voor het stadhuis (circa 1935). Deze prent, een reclame-uiting van fabrikant Hillen, toont de bruisende Gennepse kermis, een populaire bestemming die mensen vanuit alle windstreken aantrok.

Gennep

Sprookje: De oude draaimolen

In een betoverd land in de Efteling stond de oude Vermolenmolen, een levende geschiedenis en betoverend sprookje, dat reisde door de tijd en verhalen met zich meebracht. Lees het volledige sprookje op Gennep.News.

Lang, lang geleden, in een betoverd land, werd in het hart van de Efteling een oude draaimolen geplaatst die bekend stond als de “Vermolenmolen.”

 

Deze carrousel was geen gewone attractie; het was een levend stukje geschiedenis, een sprookje op zich.

 

Diep in de Efteling, op het betoverende Anton Pieckplein, draaide de Vermolenmolen zijn rondjes. Gebouwd in het verre jaar 1865, was deze betoverde carrousel de oudste van het hele koninkrijk. De molen had de kracht om de tijd te trotseren en bracht verhalen van weleer met zich mee.

 

Het magische vaantje

 

De Vermolenmolen was niet zomaar een carrousel; hij was bezield met een diepe betovering. Als je goed keek, kon je aan de zijkant van de carrousel vaantjes ontdekken met stadswapens en plaatsnamen. Maar één vaantje sprong eruit, dat van Gennep, een mysterieuze en verre stad.

 

Het stadswapen van Gennep op het vaantje in De Efteling – Foto: Ruud Geraerds via Gennepnu.nl

 

Het verhaal ging dat de molen vroeger rondreisde door het hele land voordat hij zijn thuis vond in de Efteling. Hij draaide op kermissen en bracht vreugde aan jong en oud, waar hij ook ging. Zo voelden de Gennepenaren zich altijd een beetje thuiskomen in de Efteling, want hun stadswapen was opgenomen in de betovering van de molen.

 

De Gennepse kermiscultuur

 

De Gennepse kermiscultuur was een eeuwenoude traditie, waarschijnlijk zelfs de oudste kermis van Noord-Limburg. Het centrum van de festiviteiten was ooit de Markt met kraampjes en attracties langs de Zandstraat.

 

In 1941 staat de Vermolenmolen in volle glorie op de Markt in Gennep – Foto: Gennepnu.nl

 

Na de oorlog verhuisde de kermis naar een nieuw terrein in de boomgaard van De Tulakker, wat nu bekend staat als het Wilhelminaplein. In de jaren ’50 werd een nieuw plein gecreëerd, het Europaplein, dat het nieuwe en huidige kermisterrein werd. De carrousel, echter, bleef al die jaren op de Markt staan, voor Hotel De Kroon.

 

In 2007 stond er nog een draaimolen voor het stadhuis van Gennep tijdens de Gennepse kermis – Foto: Gennepnu.nl

 

Reis door de tijd

 

Maar de Vermolenmolen had nog een ander geheim. In 1986 kreeg hij een uitnodiging om de Nederlandse inzending te zijn voor de wereldtentoonstelling in een ver land genaamd Canada. Het was een moeilijke beslissing, want de molen had al bijna een eeuw dezelfde kermissen bezocht. Toch ging hij op dit avontuur.

 

Een tweede molen werd gemaakt met reserveonderdelen, en de originele molen vertrok naar Vancouver. Daar, op de wereldtentoonstelling, stond hij in een oudhollands pleintje met een replica van het kasteel van Coevorden, een stad die ook een speciale plek in zijn hart had.

 

De Wereldtentoonstelling Expo 86 in Vancouver

 

Terug naar de Efteling

 

In 1995, na jaren in Canada, keerde de oorspronkelijke Vermolenmolen terug naar Nederland, naar zijn thuis in de Efteling. Hij werd gerenoveerd en hersteld in zijn oude glorie, met zijn karakteristieke gondels, galawagens, arrensleeën en paarden.

 

En zo, na een lange reis over de wereld, vond de betoverde draaimolen zijn rust in de Efteling, waar hij nog steeds draait en draait en draait en verhalen vertelt aan iedereen die hem bezoekt.

 

Nieuw lied voor de molen

 

Recentelijk, in het magische jaar 2023, kreeg de Vermolenmolen een nieuw lied, speciaal gecomponeerd voor het Anton Pieckplein in de Efteling. Het lied heet Op het Anton Pieckplein en voegt een nieuw hoofdstuk toe aan het betoverende verhaal van de molen.

 

En zo gaat het sprookje van de Vermolenmolen verder, waarin geschiedenis, avontuur en betovering samenkomen in de magische wereld van de Efteling. En als je goed kijkt naar de vaantjes met stadswapens, kun je nog steeds een stukje van Gennep ontdekken, verborgen in de betovering van de oude draaimolen.

 

Hoewel dit sprookje eigenlijk nog geen definitief einde kent, eindigt het zoals alle sprookjes: de oude draaimolen draaide nog lang en gelukkig.

 

 

Foto boven artikel: Prent van Gennepnu.nl – Kermis op de Markt voor het stadhuis (circa 1935). Deze prent, een reclame-uiting van fabrikant Hillen, toont de bruisende Gennepse kermis, een populaire bestemming die mensen vanuit alle windstreken aantrok.

 

Verwant

Gennep

Leer levensreddende vaardigheden met de EHBO Cursus Acute Zorg in de gemeente Gennep. Met een breed scala aan onderwerpen en praktijkgerichte training, bereidt deze...

Gemeente Gennep

Stichting INTOS en gemeente Gennep kampen met €350.000 financiële tegenvaller door gestegen loonkosten en incidentele uitgaven. Spoedvergadering ingelast om oplossingen te bespreken, toekomstige begrotingen...

Gemeente Gennep

Regio Noord-Limburg ontvangt 10 miljoen euro van de regering om de regio gezonder en welvarender te maken, met focus op kennisnetwerken, groen ondernemen, talentontwikkeling,...

Gennep

Op 18 februari 2024 herdacht Gennep de bevrijding van 79 jaar geleden. Het komende jaar staat in het teken van diverse herdenkingsactiviteiten, verdeeld over...