Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Staatssecretaris bezoekt Gennepse werkvoorziening

Woensdag bracht staatssecretaris Tamara van Ark een bezoek aan Center Parcs Het Heijderbos in gemeente Gennep. Daar ging ze in gesprek met wethouder Peter Lucassen, beleidsadviseurs en werkgevers die medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst hebben.

 

 

Verder sprak de staatssecretaris met twee medewerkers, Elham en Jordin, die via arbeidsontwikkelingsbedrijf INTOS aan het werk zijn op het vakantiepark. Tamara van Ark:

 

 

We willen meer mensen aan het werk helpen. Als dat nog niet vanzelfsprekend is, vraagt dat soms hulp of begeleiding op maat.

 

 

Vertegenwoordigers van de gemeenten Gennep en Mook en Middelaar gaven de staatssecretaris een inkijkje in het werkconcept van gemeente Gennep. Binnen de kaders van de Participatiewet en sociaal domein wordt integraal gewerkt. Wethouder sociaal domein van gemeente Gennep, Peter Lucassen:

 

 

De mogelijkheden van de inwoner staan voorop en niet de – wettelijke – indicatie. Zo kunnen mensen doorgroeien naar een niveau waarbinnen zij zelfstandiger kunnen werken. Tegelijkertijd is het mogelijk dat de inwoner een stapje terug kan doen wanneer het hogere niveau tijdelijk of blijvend niet meer passend is. Voor die gevallen is er een terugvalvoorziening.

 

 

Simpel Switchen

 

 

De werkvormen van het arbeidsbemiddelingsbedrijf gaan van dagbesteding (maximale begeleiding) tot regulier werk (geen specifieke begeleiding nodig). Van Ark:

 

 

Het is goed om te zien dat mensen die begeleiding nodig hebben om aan het werk te komen, gestimuleerd worden het hoogst haalbare niveau te halen. En tegelijkertijd zijn door de ontschotting tussenvormen mogelijk. INTOS is een mooi voorbeeld van een arbeidsontwikkelingsbedrijf dat simpel switchen tussen verschillende vormen van ondersteuning al langer mogelijk maakt. Daar zijn werkzoekenden en werkgevers samen bij gebaat.

 

 

Werkgevers

 

 

Vanaf 2010 is INTOS omgevormd tot een breed arbeidsontwikkelingsbedrijf en werkt het samen met vele partners. Lucassen:

 

 

We willen al onze inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt ondersteunen om een werkplek te vinden die bij hen past. En tegelijkertijd helpen we werkgevers bij het zoeken van passend personeel. De ene keer plaatsen we iemand bij een dienstverlenende organisatie zoals Center Parcs en soms kies je voor een beschutte werkplek of arbeidsmatige dagbesteding. We werken nauw samen met het regionale werkbedrijf, het Werkgeverservicepunt, werkgevers en ondernemers in de regio, uitzend- en detacheringsbureaus, dagbestedingsorganisaties, een taalschool en zorgverleners als GGZ en verslaafdenzorg.

 

 

Intensieve begeleiding

 

 

Toch zijn er voor Gennep nog flinke uitdagingen. Lucassen:

 

 

In Gennep is van oudsher een grote gehandicapteninstelling gevestigd, waardoor we aan relatief veel mensen met een verstandelijke beperking aangepast werk bieden. Dat vraagt een bovengemiddeld intensieve begeleiding en we komen niet uit met de financiering die we daarvoor uit Den Haag krijgen. Door de vergrijzing neemt deze specifieke doelgroep af in grootte, maar de historie betekent dat we hier nog veel extra aandacht en inspanning aan moeten besteden.

 

 

Reacties