Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Staatssecretaris Tamara van Ark fietste met Center Parcs-medewerker Elham over het vakantiepark, waarbij Elham uitleg gaf over haar werk dat ze via INTOS bij Center Parcs Het Heijderbos doet.

Gennep

Staatssecretaris bezoekt Gennepse werkvoorziening

Woensdag bracht staatssecretaris Tamara van Ark een bezoek aan Center Parcs Het Heijderbos. Daar ging ze in gesprek met wethouder Peter Lucassen, beleidsadviseurs en werkgevers die medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst hebben. Meer informatie op www.Gennep.News.

Woensdag bracht staatssecretaris Tamara van Ark een bezoek aan Center Parcs Het Heijderbos in gemeente Gennep. Daar ging ze in gesprek met wethouder Peter Lucassen, beleidsadviseurs en werkgevers die medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst hebben.

 

 

Verder sprak de staatssecretaris met twee medewerkers, Elham en Jordin, die via arbeidsontwikkelingsbedrijf INTOS aan het werk zijn op het vakantiepark. Tamara van Ark:

 

 

We willen meer mensen aan het werk helpen. Als dat nog niet vanzelfsprekend is, vraagt dat soms hulp of begeleiding op maat.

 

 

Vertegenwoordigers van de gemeenten Gennep en Mook en Middelaar gaven de staatssecretaris een inkijkje in het werkconcept van gemeente Gennep. Binnen de kaders van de Participatiewet en sociaal domein wordt integraal gewerkt. Wethouder sociaal domein van gemeente Gennep, Peter Lucassen:

 

 

De mogelijkheden van de inwoner staan voorop en niet de – wettelijke – indicatie. Zo kunnen mensen doorgroeien naar een niveau waarbinnen zij zelfstandiger kunnen werken. Tegelijkertijd is het mogelijk dat de inwoner een stapje terug kan doen wanneer het hogere niveau tijdelijk of blijvend niet meer passend is. Voor die gevallen is er een terugvalvoorziening.

 

 

Simpel Switchen

 

 

De werkvormen van het arbeidsbemiddelingsbedrijf gaan van dagbesteding (maximale begeleiding) tot regulier werk (geen specifieke begeleiding nodig). Van Ark:

 

 

Het is goed om te zien dat mensen die begeleiding nodig hebben om aan het werk te komen, gestimuleerd worden het hoogst haalbare niveau te halen. En tegelijkertijd zijn door de ontschotting tussenvormen mogelijk. INTOS is een mooi voorbeeld van een arbeidsontwikkelingsbedrijf dat simpel switchen tussen verschillende vormen van ondersteuning al langer mogelijk maakt. Daar zijn werkzoekenden en werkgevers samen bij gebaat.

 

 

Werkgevers

 

 

Vanaf 2010 is INTOS omgevormd tot een breed arbeidsontwikkelingsbedrijf en werkt het samen met vele partners. Lucassen:

 

 

We willen al onze inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt ondersteunen om een werkplek te vinden die bij hen past. En tegelijkertijd helpen we werkgevers bij het zoeken van passend personeel. De ene keer plaatsen we iemand bij een dienstverlenende organisatie zoals Center Parcs en soms kies je voor een beschutte werkplek of arbeidsmatige dagbesteding. We werken nauw samen met het regionale werkbedrijf, het Werkgeverservicepunt, werkgevers en ondernemers in de regio, uitzend- en detacheringsbureaus, dagbestedingsorganisaties, een taalschool en zorgverleners als GGZ en verslaafdenzorg.

 

 

Intensieve begeleiding

 

 

Toch zijn er voor Gennep nog flinke uitdagingen. Lucassen:

 

 

In Gennep is van oudsher een grote gehandicapteninstelling gevestigd, waardoor we aan relatief veel mensen met een verstandelijke beperking aangepast werk bieden. Dat vraagt een bovengemiddeld intensieve begeleiding en we komen niet uit met de financiering die we daarvoor uit Den Haag krijgen. Door de vergrijzing neemt deze specifieke doelgroep af in grootte, maar de historie betekent dat we hier nog veel extra aandacht en inspanning aan moeten besteden.

 

 

Verwant

Gemeente Gennep

Stichting INTOS en gemeente Gennep kampen met €350.000 financiële tegenvaller door gestegen loonkosten en incidentele uitgaven. Spoedvergadering ingelast om oplossingen te bespreken, toekomstige begrotingen...

Heijen

Op 24 januari heeft gouverneur Emile Roemer een werkbezoek gebracht aan INTOS, het arbeidsontwikkelbedrijf van de gemeente Gennep. Samen met het Stichtingsbestuur van INTOS...

Column

Dwarsliggert pleit voor een groene metamorfose in Gennep door het omarmen van het wietexperiment als een innovatieve stap die de stad op de kaart...

Column

De gemeente sleept zich door een kostbare renovatie in een financieel moeras, waar de tegenstelling tussen ambtelijke luxe en financiële problemen voor burgers scherp...