Supergezellig, een houtkachel of vuurkorf! En het milieu dan? En de buren? De discussie over stoken van houtkachels en open haarden is een gevoelig punt. Vooral mensen met longziekten hebben er last van.
Stookregels
Verbranding van hout zorgt voor verspreiding van roet, fijnstof, maar ook een scala aan mogelijk kankerverwekkende verbindingen. De GGD waarschuwt voor de schadelijke gezondheidseffecten door het vrijkomen van deze stoffen. Wat mag er eigenlijk in de kachel? En houdt de gemeente er stookregels op na?
Nee, de gemeente heeft geen specifieke regels voor open haarden en houtkachels. Afvalstoffen verbranden mag niet zomaar, maar het branden van kaarsen en fakkels is niet verboden. Koken, bakken en braden met briketten of houtblokken mag ook.
Werkgroep Gennep Houtrookvrij
De discussie over stookregels raakt, net als bij de sigaret, aan de individuele vrijheid. Overlasthebbenden stellen dat hun gezondheid schade oploopt, zonder dat ze hier zelf invloed op uit kunnen oefenen. Hoe schadelijk zijn die houtkachels nou echt? Op die vraag bestaat geen duidelijk antwoord, de schadelijkheid hangt onder meer af van het hout, het weer en het type kachel. Maar schoon stoken bestaat, net als gezond roken, niet.
Heb je ook last van houtrook? Dan wil de werkgroep Gennep Houtrookvrij met je in contact komen. Dat kan via gennephoutrookvrij@gmail.com. Je gegevens blijven binnen de werkgroep en worden niet gepubliceerd. Gennep Houtrookvrij streeft naar een oplossing die tot stand komt in overleg met de stokers.
