Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

TABOEIEND experience

Op 17 en 18 mei ondergingen leerlingen van het Elzendaalcollege Gennep de TABOEIEND experience. In de klas maakte de jeugd op een laagdrempelige manier kennis met mentale gezondheid. Onder deskundige begeleiding van GGZ-medewerkers namen ze deel aan een quiz en gingen ze gezamenlijk het gesprek aan.

 

 

Al pratende werd duidelijk dat het beeld heerst dat een mentaal probleem gemakkelijk als een stoornis wordt gezien. Op een ontspannen manier werd uitgelegd dat dat helemaal niet hoeft en dat het in alle gevallen van belang is om er met iemand over te praten.

 

 

YouTubers Dylan Haegens en Marit Brugman hebben dit schoolproject samen met hun eigen Stichting Durf Te Vragen. Omdat ze zelf ervaring hebben met psychische problematiek willen ze er zo voor zorgen dat het bespreekbaar wordt. Carla Brugman, Marits moeder, is als bestuurslid nauw betrokken en nam zelf actief deel aan de TABOEIEND experience in de klas in het Elzendaalcollege deze dinsdag.

 

 

Ze nam de tijd om te vertellen hoe het idee ontstaan is en vorm heeft gekregen bij haar dochter en schoonzoon. “Als YouTubers hadden Dylan en Marit duidelijk voor ogen dat ze de jeugd op een virtuele en interactieve manier wilden aanspreken. Het ontwikkelen van deze TABOEIEND experience heeft tweeëneenhalf jaar geduurd. Met het Vincent van Gogh in Venray, het instituut voor geestelijke gezondheidszorg is het verder vorm gegeven.” Trots voegt Carla toe:

 

 

Over elk woord is nagedacht. En dat het werkt, is wetenschappelijk bewezen.

 

 

“Door dit onderwerp uit de taboesfeer te halen en erop een speelse en luchtige manier over te praten, kunnen mentale klachten worden voorkomen en zijn jongeren in staat deze eerder te herkennen en erkennen. Dit verlaagt de drempel om hiermee naar een vertrouwenspersoon of een huisarts te gaan, waarmee grotere, complexere problemen kunnen worden voorkomen.”

 

 

TABOEIEND maakt een tour langs het Voortgezet Onderwijs. Meer weten over TABOEIEND of de school aanmelden voor de tour? Kijk dan op stichtingdtv.nl/taboeiend.

 

 

Reacties