Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Gennep Tweede Wereldoorlog Gennepnu

Gennep

Terugblik op Gennep tijdens WOII

Op donderdag 31 augustus organiseren Paul Klinkenberg en Paul Thissen een boeiende lezing die een licht werpt op de turbulente periode vanaf de geallieerde luchtlandingen op 17 september 1944 tot aan de bevrijding van Nijmegen en de wijde omgeving. Meer informatie op Gennep.News.

Op donderdag 31 augustus organiseren Paul Klinkenberg en Paul Thissen een boeiende lezing die een licht werpt op de turbulente periode vanaf de geallieerde luchtlandingen op 17 september 1944 tot aan de bevrijding van Nijmegen en de wijde omgeving.

 

Deze lezing, getiteld Bezet, Bevrijd & Geplunderd, werpt een kritische blik op de impact van zowel de bezetting als de bevrijding op het stadje Gennep en omliggende gebieden. Het verhaal onthult niet alleen de ontberingen die de lokale bevolking heeft doorstaan, maar werpt ook licht op het vaak vergeten fenomeen van plundering, zowel door de bezetters als door de bevrijders zelf.

 

Beladen verleden

 

In het tumultueuze jaar 1944 werd Gennep een frontstad en werden de inwoners bevolen te evacueren door de Duitse bezetters. Met de bewoners vertrokken, grepen de Duitsers de kans om waardevolle bezittingen te roven en fabrieken te ontmantelen. Hoewel veel huizen gespaard bleven, was het leed onmiskenbaar.

 

Langverwachte bevrijding

 

Pas in februari 1945 werd Gennep eindelijk bevrijd, maar het duurde tot het late voorjaar voordat de bewoners konden terugkeren naar hun huizen. Tot hun ontzetting troffen ze een geplunderd landschap aan – hun eigendommen gestolen en hun levens ontwricht. Zelfs burgemeester Van Banning kon het niet voorkomen en beschreef de verwoestende plundering door de geallieerde troepen.

 

Kunstzinnige verbinding

 

Zelfs kasteel Heijen ontsnapte niet aan de nasleep van de strijd. De beeldhouwer Peter Roovers, destijds woonachtig in Mook en later verantwoordelijk voor het herstel van het kasteel, zag een deel van zijn werk verdwijnen. Opmerkelijk genoeg werden zijn kleimodellen en kunstwerken zelfs gebruikt om gaten in wegen op te vullen.

 

Gedocumenteerde herinnering

 

Dit fascinerende hoofdstuk uit de geschiedenis van Gennep en omgeving wordt uitgebreid besproken in het boek Bezet, Bevrijd, Geplunderd, geschreven door Paul Klinkenberg, Paul Thissen en Paul van der Heijden. Deze publicatie vormt de basis voor de aanstaande lezing op 31 augustus, waarbij specifieke aandacht wordt besteed aan Gennep en de naburige regio’s. Deze lezing sluit naadloos aan bij de lopende expositie Decor voor de samenleving in museum Het Petershuis, die het leven en werk van Peter Roovers belicht.

 

Stem voor de stilte

 

Klinkenberg en Thissen nodigen het publiek uit om hun eigen verhalen en herinneringen aan deze cruciale periode te delen tijdens de lezing. De expositie blijft toegankelijk tot en met 10 september en is een kans om dit belangrijke hoofdstuk uit de geschiedenis levend te houden.

 

Praktische details

 

De lezing is gratis toegankelijk en vindt plaats op 31 augustus. Bezoekers worden vriendelijk verzocht zich aan te melden via de website van Biblioplus of door te mailen naar mleideritz@outlook.com. De inloop begint om 19.30 uur, en de lezing begint om 20.00 uur.

 

Foto: Gennepnu.nl

 

Verwant

Gemeente Gennep

Het onderzoek van Lexnova en MKB-Nederland toont aan dat Gennep voldoende scoort op MKB-vriendelijkheid, maar er is ruimte voor verbetering. De gemeente heeft een...

Gennep

Een historisch pand in de Brugstraat, waar ooit textielzaak Supertex zat, is getransformeerd tot een modern appartementencomplex. Schepers Inc. heeft de ontwikkeling en verhuur...

Sport

Kaate Mulders en Sam van Keulen schitteren op het EK U18 in Slowakije. Kaate presteert uitstekend op zowel de 1500 als de 3000 meter....

Gemeente Gennep

Blauwtong is teruggekeerd in de gemeente Gennep, met drie meldingen van besmettingen in Milsbeek, Ottersum en Heijen. Schapenboeren en dierenartsen maken zich grote zorgen...